AstraZeneca va investi între 300 și 500.000 de dolari într-un program de educație desfășurat în liceele din România

0

“Young Health Programme”, iniţiativă globală a companiei bio-farmaceutice internaţionale AstraZeneca, dedicată prevenirii bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul prin intermediul promovării unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor, se va desfășura începând de anul acesta și în România.
Acest program poate schimba starea de sănătate a unei generatii”, a spus Radu Rășinar, Președintele AstraZeneca România, în cadrul conferinței de presă care a anunțat demararea programului. Educaţia este o condiție esenţială pentru a lua decizii informate cu privire la un stil de viaţă  sănătos. România ocupă locul trei în lume în ceea ce privește rată de mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare; datele arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare, aproximativ șapte milioane de români suferind de aceste boli”, a afirmat Radu Rășinar, menționând că pentru programul care se va desfășura, în prima fază, pe o perioadă de trei-cinci ani, AstraZeneca va aloca între 300 și 500.000 de dolari.
În următorii trei ani, programul derulat sub denumirea “I <heart> sport” îsi propune să implice 50.000 de elevi de liceu prin dezvoltarea unei campanii de informare despre sănătate și susținerea activităţilor sportive care conduc la un stil de viaţă sănătos, având drept obiectiv prevenirea apariției bolilor cardiovasculare. Acest demers este susținut de organizația Junior Achievement România, de Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Sportului, Fundaţia Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie.
Vor exista ore școlare speciale  dedicate educației pentru un stil de viață sănătos și ne propunem să înființăm 250 de cluburi sportive în licee, precum și lansarea unei platforme web care să cuprindă descrierea programului, informații și sfaturi despre sănătate. În cadrul programului școlar sunt prevăzute între șase și 12 activități specifice pe an care să susțină obiectivele proiectului”, a spus Ștefania Pop, director Junior Achievement România, menționând că pe 19 noiembrie va avea loc prima întâlnire a elevilor de liceu din București, un “kick-off event” al programului, urmând că astfel de întâlniri să aibă loc în următoarea perioadă în fiecare judeţ.
Statisticile plasează România pe locul trei în lume în ceea ce priveşte rata mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare, acestea fiind principala cauză de mortalitate la nivel local. De asemenea, în țara noastră se înregistrează un număr din ce în ce mai mare de accidente cardiovasculare ce apar la vârste timpurii (mai devreme de 45 de ani).
Până în anul 2015, la nivel internaţional, 500.000 de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani vor beneficia de acest program, susținut de AstraZeneca. În prezent, programul se derulează în Marea Britanie, Suedia, Canada, India, Brazilia, Zambia și în Korea.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.