Austria: Farmaciştii resimt dramatic efectele crizei economice

0

Criza economică a afectat şi economia dezvoltată a Austriei. Astfel, farmaciile austriece se află într-o situaţie foarte dificilă, datorită costurilor tot mai ridicate, pe de o parte, şi a strategiilor de eficientizare a cheltuielilor bugetare, pe de alta. S-a ajuns până în situaţia în care aceste strategii restrictive pot pune în pericol alimentarea cu medicamente în întregul sistem de sănătate.

Din datele comparative reiese faptul că, în Austria, preţul medicamentelor se află sub media celor din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, “reuşim să oferim multe beneficii pacienţilor, fără a taxa la preţul real al pieţei servicii precum urgenţele pe timpul nopţii sau crearea de medicamente individuale pentru pacient”, explică Mag. pharm. Thomas Müller-Uri. Farmaciştilor austrieci nu le este încă permis să lucreze cu 50substitutul generic, aşa-numitul aut idem, folosit frecvent în multe ţări din lume. Această abordare ar reprezenta un salt nu numai din punctul de vedere al reducerii costurilor, dar şi din perspectiva îmbunătăţirii gestiunii stocurilor de medicamente şi a îngrijirii sănătăţii populaţiei, consideră reprezentantul farmaciştilor austrieci. “Pentru a putea livra cele mai bune servicii de îngrijire este nevoie de o remunerare adecvată a activităţii farmaciştilor. Aceasta ar garanta unul dintre cele mai sigure sisteme din lume”, adaugă Thomas Müller-Uri.

O altă cauză a creşterii costurilor în ceea ce privește sănătatea, comună statelor dezvoltate, este reprezentată de îmbătrânirea populaţiei. Acest factor duce la creşterea numărului de medicamente utilizate, iar introducerea genericelor ar putea induce o scădere rapidă a costurilor. “Toţi cei implicaţi direct în sistem ar trebui să creeze un cadru atât calitativ, cât şi convenabil. Farmaciştii nu pot fi singurii care acoperă cheltuielile pe care sistemul nu le poate achita. Banii ar trebui să urmeze activitatea”.

Farmaciile din Austria se află cu precădere în mediul rural

În România, unde aproximativ jumătate din populaţie locuieşte în zonele rurale, doar puţin peste 1 000 din totalul de 6 000 de farmacii se află la ţară. În Austria însă, lucrurile stau complet diferit, în zonele rurale fiind cele mai multe dintre farmacii. Între argumentele care ar recomanda modelul austriac în retailul farmaceutic este sistemul de înfiinţare a farmaciilor, care se face în funcţie de cererea existentă, precum şi cel de distribuţie a medicamentelor, orientat cu precădere în zonele rurale.  În Austria, distanţa minimă dintre farmacii este reglementată la 500 m, în timp ce, în medie, o farmacie deserveşte 5 500 de locuitori.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

Johana Toma, redactor

About Author

Medica Academica

Comments are closed.