Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a spus la finalul unei dezbateri publice asupra Proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru pentru 2014 – 2015 că va accepta noi propuneri și că dacă va fi nevoie va organiza noi asemenea dezbateri, “decât să facem ceva care nu este bun”.
“Dacă mergeam înainte cu pachetul de bază, bulversam sistemul. Pașii pe care i-am făcut sunt foarte buni; s-a ajuns, cred, la o soluție echilibrată, dezbaterea confirmă că mergem pe făgașul bun. Mai sunt chestiuni tehnice care trebuie corectate. Am ținut foarte mult ca acest pachet să includă partea de prevenție. Înțeleg că este o oarecare neîncredere, dar vă rog să o spulberați, pentru că este unul dintre elementele de noutate, dar care este foarte util. Încă suntem în perioada în care mai putem face completări și modificări”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu. El a subliniat că Pachetul de servicii medicale de bază va intra în vigoare în acest an, pentru că acest termen a fost asumat de România în fața instituțiilor financiare internaționale.
“Prevenția va fi decontată începând din 2015”, a precizat Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, urmând ca detaliile tehnice legate de codul acesteia să fie stabilite ulterior. Propunerea viza introducerea unui cod specific pentru investigațiile medicale – de exemplu – acordate pacientului sănătos, dat fiind că până acum decontarea unor asemenea servicii presupunea înscrierea acestora pe un cod de boală.
Președintele CNAS a menționat că va urma și creșterea valorii punctului, odată cu creșterea bugetului și a transparenței după introducerea Dosarului Electronic al Pacientului și după distribuirea cardului de sănătate.
Reprezentanții medicilor de familie au subliniat necesitatea corectării informațiilor din SIUI și actualizarea mai rapidă a acestora, astfel încât serviciile medicale să poată fi acordate cu promptitudine. În momentul de față, există probleme legate de decontarea serviciilor medicale pentru nou-născuți mai devreme de două luni, precum și legate de acordarea serviciilor medicale pacienților care se transferă de la un medic de familie la altul, ca urmare a actualizării lunare a datelor din SIUI. Medicii de familie au subliniat că există și probleme legate de verificarea calității de asigurat, subliniind că aspectele financiare legate de plata contribuției la sănătate nu pot fi verificate de medicul de familie, și așa foarte încărcat de birocrație.
Necesitatea unui Proiect Pilot organizat în unele județe, pentru a nu “bulversa” sistemul medical din toată țara, a fost subliniată de mai mulți dintre participanții la dezbatere.
“Sunt multe neclarități în transformarea principiilor pachetului de bază în servicii decontabile. Noi am considerat necesar să existe un proiect pilot, să nu fie pusă o țară întreagă într-o tulburare. Avem propuneri depuse privitor la debirocratizarea clară și necesară și alocarea unui timp efectiv pe care să îl alocăm pacienților. Dacă vom continua să facem hârtii, nu vom rezolva nimic. Există și un scepticism în ceea ce privește legislația și stabilitatea din sistem”, a arătat dr. Rodica Tănăsescu, Președinte a Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).
Contractul –cadru ar trebui să vină cu “modificarea radicală a sistemului de decontare – era necesară reforma finanțării înainte de modificarea Contractului-Cadru”, a spus Gabriel Predică, de la Sindcatul “Solidaritatea Sanitară”.
Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, a cerut actualizarea listei de medicamente compensate trimestrial, și a punctat faptul că în acest moment Comisia Europeană poate declanșa procedura de infringement pentru România pentru faptul că “nu există procedură” pentru actualizarea Listei de compensate, fapt care nu s-a mai întâmplat de mai bine de șase ani. El a cerut și publicarea rapoartelor cu privire la medicamentele biosimilare, care există la MS.
Directorul executiv al ARPIM a mai cerut actualizarea cu inflația a plafonului de 330 lei /lună la 380 lei/lună pentru prescrierea de rețete pentru medicamentele compensate și gratuite. El a exemplificat cu situația unui bolnav de BPOC, al cărui tratament lunar depășește plafonul actual.
Oficialul ARPIM a mai cerut respectarea obligației Caselor de asigurări de a publica pe site totalul plăților făcute către furnizorii de medicamente pe fiecare DCI, pentru o mai mare transparență, ceea ce se întâmplă și în state precum Ungaria sau Republica Cehă. Conform răspunsului președintelui CNAS, în aproximativ o lună Casa Națională și Casele județene vor avea o variantă unitară de site, și s-a declarat de acord cu propunerea ARPIM.
Cristina Munteanu, director executiv al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), a cerut găsirea unei soluții care să permită decontarea tuturor codurilor CIM (cod de identificare al medicamentului) din listă, până la epuizarea stocurilor, în condițiile în care acum se face decontarea numai pentru ultimul cod CIM. Codurile CIM diferă și funcție de data de valabilitate a produsului, distribuitorii solicitând o armonizare a nomenclatoarelor sau actualizarea mai frecventă a Canamed. O altă solicitare a vizat modul în care au fost înăsprite sancţiunile acordate distribuitorilor si farmaciilor pentru unele deficiente. Astfel, dacă anterior nerespectarea programului de lucru al farmaciei se sancţiona cu avertisment, în draftul de proiect sancţiunea prevede penalizarea cu un anumit procent din valoarea contractului cu Casa pe luna respectivă. Acest sistem de penalizare este considerat prea drastic de catre reprezentanţii ADRFR.
Participanții au mai cerut introducerea vaccinării pneumococice a nou-născuților în Programul Național de Imunizare, propunere respinsă de reprezentanții Casei, care au spus că programul de vaccinare se află la nivelul MS.
La dezbatere au participat Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, secretarul de stat Dorel Săndesc, reprezentanții principalelor asociații profesionale, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.