Boala cronică de rinichi, prevalență în creștere la femei

0

Ziua Mondială a Rinichiului este sărbătorită pe 8 martie, ca și Ziua Mondială a Femeii. Prevalența bolii cronice de rinichi (BCR) la femei a marcat o creştere considerabilă în ultimele decenii, depășind ponderea bărbaților care suferă de această afecțiune, potrivit unui comunicat de presă din partea președintelui Comisiei de Nefrologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Checheriță.

Femeile cu BCR înregistrează mai frecvent probleme de abord vascular, ajung mai tardiv în dializă şi beneficiază mai rar de transplant renal, în comparație cu bărbații; din postura de donator al unui rinichi, femeile îşi depăşesc, însă, partenerii de sex opus.

Unele boli renale afectează cu predilecţie sexul feminin: infecţiile de tract urinar (ITU) şi nefropatia lupică.

Infecţiile de tract urinar sunt consemnate preponderent în rândul femeilor adulte, dar pot apărea şi în copilărie, la pubertate sau după menopauză. Deşi ITU la femeia adultă este, cel mai adesea, o infecţie necomplicată, cu un curs evolutiv benign, ea afectează în mod negativ calitatea vieţii prin frecvență şi recurență crescute; utilizarea nejudicioasă a antibioticelor în ITU necomplicate a contribuit la apariţia multirezistenţei germenilor la antibacterienele uzuale. ITU recurentă la vârsta copilăriei este datorată adesea unei malformaţii renale, în timp ce apariția sa în menopauză este favorizată de modificările hormonale specifice acestei perioade de viață.

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o afecţiune autoimună care apare, în peste 90% din cazuri, la femei, iar nefropatia lupică, o complicaţie extrem de frecventă, afectează în mod negativ supravieţuirea pacientelor.

Cel mai important efect al sănătăţii rinichiului este vizibil la femeile gravide. Sarcina se asociază cu risc crescut de ITU, preeclampsie sau eclampsie, afecţiuni ce pun în pericol atât viața mamei, cât şi a fătului. Bolile renale preexistente – cum ar fi nefropatia diabetică sau nefropatia lupică – se pot agrava în timpul sarcinii. Femeile cu BCR preexistentă sarcinii au risc crescut de avort spontan, hipertensiune arterială sau evoluție către necesitatea dializei.

Educarea femeilor în scopul cunoașterii şi prevenirii factorilor care predispun la ITU, precum şi utilizarea judicioasă a antibacterienelor în ITU necomplicate, sunt măsuri importante ale programului de prevenție a bolilor de rinichi, se arată în comunicatul de presă. Diagnosticarea precoce a lupusului eritematos sistemic şi monitorizarea activă a pacientelor într-un cadru medical, adesea multidisciplinar, sunt premisele controlului complicațiilor renale ale acestei afecțiuni. Gravidele trebuie educate să se prezinte periodic la medic pentru a putea fi monitorizate. Analize precum creatinina, ureea și acidul uric serice, examenul urinei și urocultura, alături de controlul periodic al valorilor presiunii arteriale sunt suficiente pentru prevenirea unei afecțiuni renale în sarcină sau diagnosticarea precoce a unei boli de rinichi preexistente.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.