Bolile reumatologice, cea mai frecventă patologie în țările dezvoltate

0

Bolile reumatologice sunt cea mai frecventă patologie în țările cu un standard de viață peste medie, reprezentând o încărcătură extraordinară pentru economie, a declarat, pentru Medica Academica, Prof. Dr. Horaţiu Boloşiu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, cu ocazia Congresului Român de Reumatologie de anul acesta, desfășurat pe parcursul săptămânii 23-26 noimebrie, la Brașov. “Nu bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente, așa cum se crede, ci acestea. E adevărat, nu toate sunt atât de grave ca și bolile cardiovasculare, însă se poate spune că practic nu există specialitate medicală care să nu aibă interes în acest domeniu, iar din afecțiunile tratate de medicina de familie, majoritatea sunt afecțiuni musculoscheletale”, a spus Prof. Dr. Horaţiu Boloşiu.

Ediția de anul acesta a Congresului a abordat tematici legate de tratamentul modern în reumatologie și a avut peste cinci sute de participanți, atât specialiști din țară, cât și medici din străinătate, invitați în calitate de speakeri.

Prof. Dr. Ricard Cervera, șef al Departamentului de Boli Autoimune din cadrul Spitalului Clinic din Barcelona, a vorbit despre noua direcție de cercetare în ceea ce privește tratamentul lupusului eritematos sistemic, reprezentată de terapiile biologice. Acestea sunt accesibile și pacienților din România prin intermediul medicamentului Benlysta (belimumab), terapie aprobată anul acesta de către Agenţia Europeană a Medicamentului și pusă pe piață de compania GlaxoSmithKline. Belimumab este recomandat pacienților adulți cu lupus activ, anticorpi pozitivi și un grad înalt de activitate a bolii, în pofida tratamentului cu terapia standard.

Acesta reprezintă primul tratament special dezvoltat și aprobat pentru lupus în ultimii 50 de ani – un anticorp monoclonal care inhibă stimulatorul limfocitelor B (BlyS solubil), despre care se consideră că are un rol important în producţia de autoanticorpi care atacă şi distrug ţesuturile sănătoase proprii organismului.

“Ca și alte medicamente scumpe, acesta va fi cu adevărat accesibil dacă va fi inclus într-un program național, ceea ce este realizabil având în vedere că numărul de pacienți care au nevoie nu este foarte mare”, a spus Prof. dr. Simona Rednic, vicepreședinte al Societății Române de Reumatologie.

La nivel mondial, în ultimii 30 de ani, au fost înregistrate mai multe cazuri de pacienți diagnosticați cu lupus, în special cu forme ușoare, față de anii precedenți, a afirmat prof. Dr. Cervera. „Această evoluție se poate datora metodelor moderne de diagnostic și cunoștințelor acumulate în timp – nu suntem încă siguri că incidența lupusului este în creștere. Există și ipoteza că, din cauza deteriorării stratului de ozon, efectul luminii ultraviolete asupra persoanelor cu o predispoziție genetică pentru lupus este mai puternică”, a explicat acesta.

Lupusul reprezintă o afecțiune caracteristică pentru bolile autoimune, manifestându-se la persoane cu vârsta între 15 și 44 de ani, dintre care 90% sunt femei. Se estimează că aproximativ 500.000 de persoane în Europa și 9.000 în România suferă de lupus.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.