Bolnavii de hemofilie, de patru ori mai puţin trataţi decât în Europa

0

Consumul de factor de coagulare, cel care poate asigura o viaţă normală bolnavilor de hemofilie, este de patru ori mai mic în România decât în Europa, ceea ce face ca ţara noastră să fie singura în care încă se mai moare prin hemoragie, arată Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România (ANHR).

Cu sprijinul companiei Bayer, Asociaţia pacienţilor a iniţiat campania “A înţelege viaţa în roşu!”, demarată cu prilejul Zilei Naţionale a Hemofiliei, 17 aprilie. Campania are rolul de a atrage atenţia asupra acestei boli genetice care reprezintă o anomalie ereditară, caracterizată prin lipsa unui factor de coagulare (VIII sau IX), fără de care nu se poate forma cheagul de sânge eficient pentru a opri o hemoragie. Campania îşi propune să atragă atenţia asupra impactului pe care boala îl are asupra calităţii vieţii, dar şi asupra importanţei administrării tratamentului potrivit, în cantitate suficientă, cât mai devreme posibil.

România alocă cele mai mici fonduri pentru tratarea hemofiliei din Europa, consumul de factor de coagulare fiind anul trecut puţin peste 0,6 unităţi internaţionale per capita, în condiţiile în care standardele minime de cost-eficienţă recomandate la nivel mondial sunt de 2 UI/capita/an. Iar pentru acest an consumul va scădea sub 0,5 UI/capita, spune Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România. (D.B.)

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.