Compania farmaceutică Bristol-Myers Squibb va finanţa patru noi proiecte de cercetare în imunopatologie în hepatita B (VHB), hepatita C (VHC) şi HIV, în cadrul programului european de referinţă Partnering for CureTM, destinat susţinerii cercetărilor pentru descoperirea unor noi strategii terapeutice.
Proiectele de cercetare pot fi depuse până la 31 mai 2015, iar oamenii de știință interesați din Europa sunt încurajați să își înscrie ideile în portalul www.bms.com/israpplications.
2015 este al treilea an în care sunt acordate bursele de cercetare Partnering for Cure, în acest an urmând să aibă prioritate proiectele care explorează profilul potenţial al terapiilor curative funcţionale pentru hepatita B sau HIV, precum şi proiectele care pun accent pe implementarea noilor abordări terapeutice pentru hepatita B şi HIV, precum imunoterapia combinată.
Propunerile vor fi evaluate de către board-ul Partnering for CureTM, un grup de experţi europeni în domeniul hepatitei şi HIV, precum şi de lideri ai Departamentului de cercetare şi dezvoltare al Bristol-Myers Squibb.
Cele patru aplicații premiate vor beneficia de un fond total de finanţare de 300.000 euro. Este posibil şi un suport de co-finanţare.
OMS estimează că în 2013 peste 1,5 milioane de persoane au decedat ca urmare a infecţiei cu HIV, şi atribuie infecţiilor hepatice cronice[i] peste 1 milion de decese anual. Se estimează de asemenea că infecţiile cu virusurile hepatitice B şi C determină în fiecare an 57% din cazurile de ciroză hepatică şi 78% din cazurile de cancer hepatic. Deși în ultimul deceniu au fost făcuți pași importanți în această direcție, rămân în continuare nevoi medicale semnificative de soluționat și oportunitatea unui tratament cu scop curativ de vindecare, în special pentru infecţia HIV.
De la crearea sa, în 2013, Partnering for CureTM a finanţat opt proiecte importante de cercetare:
- Proiecte în domeniul hepatitei B:
- Organoizii hepatici umani: o tehnologie inovatoare pentru evidenţierea determinanţilor infecţiei cu virusul hepatitic B şi a persistenţei infecţiei virale (Elisa de Crignis, Olanda)
- Factorii predictivi pentru definirea pacienţilor cu hepatită cronică B – AgHBs negativi candidaţi pentru oprirea terapiei antivirale cu analogi nucleoz/tidici (Salim Khakoo, Marea Britanie)
- Identificarea şi caracterizarea funcţională a elementelor genetice din genomul virusului VHB corelate cu reactivarea VHB indusă de imunosupresie (Valentina Svicher, Italia)
- Proiecte în domeniul HIV:
- Terapia genică pentru eradicarea infecţiei HIV pe bază de repliconi ARN care au drept ţintă intrarea HIV în celule şi latenţa infecţiei (Pedro Borrego, Portugalia)
- Analiza amănunţită a rezervoarelor HIV la pacienţii infectaţi cronic cu HIV-1 aflaţi în tratament şi cu niveluri scăzute de încărcătură virală ADN HIV totală celulară asociată în sângele periferic (Ruxandra Călin, Franţa)
- Proprietăţile rezervorului viral limfoid şi răspunsul specific celular al limfocitelor T CD8+ în cursul terapiei precoce a infecţiei acute HIV (Godelieve de Bree, Olanda)
- Identificarea populaţiei/ţiilor celulare de limfocite T CD4 cu memorie de la nivelul ţesutului limfoid care asigură replicarea virală competentă a virusului HIV- 1 (Matthieu Perreau, Elvetia)
- Identificarea şi validarea moleculelor ARN non codate implicate în latenţa virusului HIV (Ward De Spiegelaere, Belgia)
Un interviu cu dr. Ruxandra Călin a apărut şi în revista Medica Academica, în numarul din luna iunie 2014.