Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică, o boală subdiagnosticată

0

Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC), afecțiune mult subdiagnosticată poate fi ținută sub control dacă este depistată din timp și dacă este tratată adecvat, au afirmat medicii din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a BPOC, pe 16 noiembrie.

„În cazul oricărei afecțiuni, o relație apropiată, bazată pe încredere și respect, între medic și pacient este esențială. Această relație este cu atât mai importantă în cazul unei boli cronice, cu incidență crescută și cu potențial fatal, cum este BPOC”, a declarat dr. Emilia Crişan, Directorul Medical al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. În cadrul evenimentului, medicii și pacienții au pictat împreună un tablou de doi metri pe doi metri ce ilustrează libertatea de respiraţie a unui plamân sănătos şi care va fi expus permanent în holul de la intrarea în Institut.

Simptomele BPOC (oboseala, dificultatea la respirare, lipsa de rezistenţă la efort, tusea) sunt deseori ignorate, fiind considerate un dat al vârstei sau consecințe ale stilului de viață, însă un test simplu ca spirometria este suficient pentru stabilierea diagnosticului, iar depistarea precoce oferă pacientului posibilitatea de a se bucura de libertatea de respiraţie şi de o calitate ridicată a vieții, atât timp cât urmează constant tratamentul prescris, au spus medicii.

BPOC este a patra cauză de mortalitate în lume, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cei mai mulţi bolnavi afectaţi de BPOC sunt bărbaţi şi au vârste cuprinse între 65-74 de ani, şi 45-54 de ani.  Deşi fumatul este cauza principală a BPOC pentru 75% dintre pacienţii afectaţi, boala se poate manifesta de asemenea şi la nefumători, fiind cauzată de expunerea la poluanţi şi praf în exces.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.