Ședințele de bronzare la solar sunt la fel de dăunătoare sănătății ca și fumatul sau azbestul, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, a afirmat dr. Adriana Melnic, directorul executiv al Societății Române de Cancer, în cadrul evenimentului de lansare a celei de-a doua campanii dedicate melanomului şi intitulate « Un viitor fără pată».
« Peste o treime din cazurile de cancer pot fi evitate prin schimbări ale modului de viață. Limitarea expunerii la raze ultraviolete se află, așadar, pe acelaşi nivel cu renunţarea la fumat din punctul de vedere al avantajelor pentru sănătate’, a subliniat dr. Melnic.
Simona Halep, ambasadorul campaniei „Un viitor fără pată”
Campania Federației Asociațiilor Bolnavilor de Caner și a Societății Române de Cancer își propune informarea și educarea tinerilor privind riscurile melanomului malign, ambasadorul inițiativei fiind jucătoarea de tenis, Simona Halep.
„Prin natura sportului pe care îl practic, petrec foarte mult timp în soare, așa că am învățat cât de important este să iau toate măsurile pentru a mă proteja împotriva radiațiilor solare. <<Un viitor fără pată>> este un demers cu care am rezonat din prima, mai ales că am crescut în Constanța. Sper că voi reuși să conving cât mai mulți tineri să acorde importanța cuvenită protecției împotriva soarelui, devenind ei înșiși ambasadori ai unei cauze care merită și poate fi susținută de oricine, prin adoptarea unor simple obiceiuri”, a spus Simona Halep.
Pe toată durata campaniei vor avea loc testări gratuite și acțiuni speciale la diverse evenimente sportive în cadrul cărora tinerii vor învăța să recunoască semnele melanomului, a menționat Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer.
Expunerea la soare are un efect cumulativ asupra pielii
„Efectul expunerii la soare este cumulativ”, a precizat prof. Sorin Țiplică, din cadrul Clinicii de Dermatologie 2 a Spitalului Colentina. „ Tegumentul poate ajunge să fie dezechilibrat prin expunerea regulată la soare timp de ani în șir. Alți factori favorizanți pentru melanom sunt prezența unor arsuri solare în copilărie și a unui număr de peste 50 de alunițe.” Totuși, doar 33% dintre melanoame se dezvoltă din alunițe, 67% fiind leziuni noi. Pentru alunițe se recomandă un control anual la medicul dermatolog și un autocontrol lunar, prof. Țiplică adăugând că excizia melanomului în stadiul incipient este cel mai bun tratament care asigură cea mai mare supraviețuire.
„Prevenția este cea mai importantă în acest tip de afecțiune”, a spus dr. Florin Băcanu, medic oncolog în cadrul Policlinicii Povernei. „De obicei, melanomul apare la pacienți de 50-52 de ani, persoane active din punct de vedere economic, iar, dacă este diagnosticat tardiv, acestea mai au între șase și nouă luni de trăit”, a menționat dr. Băcanu.
80% dintre decesele prin cancer cutanat, cauzate de melanom
Doar 4% dintre toate cancerele cutanate sunt melanom, însă această afecțiune provoacă 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat. Depistat la timp, el poate fi vindecat în 98% din cazuri, însă mulți pacienți au o evoluție nefavorabilă din cauza diagnosticării tardive.
În România, incidența melanomului a crescut în ultimii 25 de ani de la 1,2 la 4,5 la suta de mii de persoane anual. Potrivit datelor OMS, în țara noastră peste 1200 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign în 2012. Aproape o treime dintre cei diagnosticați mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbați și 175 femei).