Burse de merit pentru studenții la medicină, voluntari în pandemie

0

Furnizorul de servicii medicale MedLife a oferit burse de merit pentru cinci dintre studenții la medicină care au făcut voluntariat în spital și DSP în perioada pandemiei de Covid-19, potrivit unui comunicat de presă. MedLife i-a prezentat pe cei cinci studenți în cadrul dezbaterii “Susținem eroii din spatele eroilor”, de la Festivalul de Film și Istorii (FFIR). Aceștia au povestit despre cele mai grele momente, primul contact cu spitalul și suferința oamenilor, dar și despre optimismul pe care îl au și dorința de a face bine.

”În martie 2020 eram la DSP, când nu erau cazuri, doar persoane care veneau din zone cu risc. Am văzut multă suferință și oameni care au trecut prin situații dificile. Au fost cele mai intense luni, însă aș lua-o de la capăt fix la fel, pentru că am învățat o groază de lucruri”, a spus Cosmina Stoican, studentă UMF “Carol Davila” București, voluntar la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și DSP.

Primul lucru care l-a impresionat au fost sunetele, a spus Adrian Neculai, student UMF “Carol Davila” București, voluntar la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta: ”pacienți tușind, care plângeau, nu numai de durere fizică, cât datorită impactului emoțional, toți eram speriați pentru că eram la începutul pandemiei. Abia așteptam rezidențiatul și să plec din țară. În pandemie am realizat că se pot face multe lucruri și dacă plecăm rând pe rând, aici nu prea mai are cine să rămână”.

”Una dintre lecțiile cele mai importante este evoluția, în special a tehnologiei. Cu cât avansăm în cercetare, cu atât putem să gestionăm mult mai bine o pandemie. Am învățat cu toții să apreciem interacțiunea cu cei din jur, când distanțarea a fost impusă, pentru că doar alături de oameni putem continua, cine este singur suferă. Cel mai greu moment a fost când tatăl meu a fost spitalizat și mi-a arătat cât de importantă e vaccinarea la un om de vârstă mijlocie clinic sănătos, care a avut o forma destul de dură a bolii. Încerci să faci tot ce se poate și speri”, a spus Cristian Presu, Președinte Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină.

Lavinia Prodan (student Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea, voluntar la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea) consideră că nu există suficientă educație medicală și că oamenii trebuie să înțeleagă că e mult mai ușor să prevenim, decât să tratăm, mai ales pentru a nu ajunge în situații dificile. Apoi, din punct de vedere economic, este mult mai ieftin să le prevenim, decât să le tratăm.

Teodor Marian (student UMF “Griogore T. Popa” Iași, voluntar la secția UPU-SMURD Sf. Spiridon Iași) își amintește că prima lui tură a fost de 12 ore într-o duminică, pe 6 decembrie. ”La UPU am putut ajuta medicii copleșiți de numărul mare de pacienți, pentru că veneau și cazuri cu Covid și alte patologii. În ianuarie aveam sesiune și mergeam și la examene și la spital, am fost obosit, dar știam că asta e ceea ce mi-am ales, îmi place și o să fac toată viața”, a spus acesta.

”Nu mi-a fost teamă că aș putea lua virusul, ci mi-a fost teamă că i-aș fi putut îmbolnăvi pe ceilalți și m-aș fi simțit foarte vinovată. A fost greu, pentru că cei mai mulți pacienți erau temători, ajungeau în zona roșie și nu știau cum vor ieși de acolo”, a explicat Andreea Cosor, (studentă UMF “Carol Davila” București, voluntar la Spitalul Județean de Urgență Slobozia pe secția A.T.I. COVID-19).

Peste 1500 de studenți au mers în prima linie și au ajutat medicii și pacienții, prin voluntariat.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.