Drept omagiu adus personalităţii celui care a format Şcoala de chirurgie din cadrul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului şi realizatorul primului transplant hepatic din România, alături de alte personalităţi marcante ale vieţii medicale, politice şi culturale, au dezvelit un bust al prof. Dan Setlacec în fața Spitalului Fundeni. Sculptura a fost realizată de artistul Ionel Stoicescu.
La ceremonie, care marchează un an de la trecerea în neființă a prof. Setlacec, au participat academicienii Leonida Gherasim şi Victor Voicu, prof. dr. Radu Palade, politicianul Ion Iliescu şi omul de cultură Andrei Pleşu.
„În momentul de faţă chirurgia s-a schimbat radical, au apărut metode noi, iar introducerea transplantului hepatic în Centru reprezintă un omagiu pe care dorim să îl aducem profesorului Dan Setlacec. Faptul că această metodă a putut fi introdusă în România se datorează şi muncii domniei sale, pentru că noi stăm pe umerii unor astfel de giganţi şi pe umerii lor am clădit ceea ce avem astăzi”, a declarat prof dr. Irinel Popescu, cel care a avut inițiativa acestui eveniment. „În afară de transplantul hepatic, am introdus încă din anii ‘90 chirurgia laparoscopică şi, mai recent, chirurgia robotică. Sunt elemente la care – atunci când am început pregătirea cu prof. Setlacec – chirurgii nici nu visau, şi care astăzi au devenit realităţi. În toate aceste realizări se află o fărâmă din tradiţia şcolii româneşti de chirurgie, care printr-un fel de fir roşu a reuşit să transmită, din generaţie în generaţie, acelaşi spirit: de a încerca să facă bine bolnavului, uneori chiar în situaţii disperate, şi de a nu abandona niciodată lupta cu suferinţa şi cu boala”, a adăugat prof. dr. Irinel Popescu. El a menționat şi faptul că, alături de datoria morală faţă de înaintași, monumentul dezvelit în fața Spitalului Fundeni are şi semnificaţia continuităţii școlii românești de chirurgie, care a dus la realizările de astăzi.
Prezent la eveniment, omul de cultură Andrei Pleșu şi l-a reamintit pe prof. Setlacec ca pe un patriot, deranjat să audă pe cineva „bombănind” despre defectele României. Un alt lucru remarcabil a fost „atenția sa față de tineri, capacitatea lui de a stârni discipolat, loialități. În România este esențial ca generațiile în vârstă să se preocupe de cei tineri”, a adăugat Andrei Pleșu.
Omul politic Ion Iliescu a povestit experiența sa personală care l-a legat de prof. Dan Setlacec, în urma unei operații de veziculă biliară. „Era un medic cu nişte calităţi umane care treceau dincolo de meserie, de cunoaştere. Ştia ce înseamnă relaţia medic-pacient și făcea ca pacientul să aibă încredere în medic”, a declarat Ion Iliescu.
Dincolo de sfera profesională, omul Dan Setlacec „era o personalitate puternică, un om de o ținută deosebită, cu o vastă cultură”, își amintește prof. Irinel Popescu. „Dacă îl cunoşteai îndeaproape era un om delicat, cu o structură sufletească deosebit de sensibilă, care a militat totdeauna pentru calitate, pe care o văzuse şi el – mai ales în copilărie, în perioada interbelică – la personalităţi de o ţinută şi de o factură asemănătoare cu ale sale şi cu care a rămas toată viaţa în amintire. Chiar în cele mai grele perioade a rămas un constant iubitor al României şi şi-a păstrat convingerea că dificultăţile vor fi pasagere, amintindu-şi de o Românie şi nişte români care funcţionau pe baza unui sistem de relaţii interumane bazate pe respect reciproc, pe cultivarea şi promovarea calităţii”, a declarat şeful Centrului de transplant hepatic de la Fundeni.
Raluca Băjenaru
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica