Campanie de conştientizare a sclerozei multiple – peste 500 de persoane pe lista de aşteptare pentru tratament

0

În România sunt  peste 500 de persoane cu scleroză multiplă pe lista de aşteptare pentru tratament imunomodulator, a declarat prof. Ovidiu Băjenaru, preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România, care se adaugă celor 2500 cuprinşi deja în programul de scleroză multiplă. Conform ghidurilor, dacă se recomandă acest tratament pacientul trebuie să recurgă la el imediat, şi nu ar trebui să fie o listă de aşteptare. Cei 500 de pacienţi sunt cei depistaţi în ultimul an, 2013. “Numărul de pacienţi a crescut treptat, însă creşterea a ţinut cont de limitele bugetului alocat”, a punctat prof. Ovidiu Băjenaru, care a precizat însă că valoarea medie pe pacient pe an alocată, de 42.000 lei în 2013, nu este suficientă, dat fiind că reprezintă cea mai ieftină variantă de tratament, deci nu poate fi o medie.

”Scleroza multiplă este cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr. Includerea pacienţilor în tratament aduce multiple beneficii, 17% ajungând să nu mai facă niciun puseu sau cel mult unul la unu- doi ani. Trebuie să investim în tratament întrucât costurile sunt mai mici dacă pacientul este tratat în forma uşoară a bolii. Fără tratamentul potrivit, speranţa de viaţă a pacienţilor se diminuează cu 7 până la 10 ani”, a declarat prof. Ovidiu Băjenaru.

Campania “Împreună învingem Scleroza Multiplă” este lansată în parteneriat de Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea Neurologilor din România şi de Colegiul Medicilor din România.

Campania îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra urmărilor devastatoare ale lipsei de tratament în scleroza multiplă şi să obţină acces la tratament pentru toţi pacienţii cu SM fără discriminare, prin eliminarea listelor de aşteptare, obţinerea accesului la terapiile inovatoare aprobate de UE şi corelarea bugetului pe programul de tratament cu costurile reale ale tratamentului.

Campania va cuprinde informări periodice cu privire la accesul la tratament al pacienţilor cu Scleroză Multiplă, o masă rotundă cu reprezentanţii autorităţilor din sistemul de sănătate pentru găsirea unor soluţii pentru pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare.

“Un sistem de sănătate trebuie să fie construit pe principii etice. Atunci când creezi liste de aşteptare, este clar că sistemul nu este etic. Este strict opţiunea noastră de a accepta un asemenea sistem acceptând inechitatea, sau de a reacţiona, a acţiona, pentru înlăturarea inechităţilor şi pentru a aduce o rază de speranţă acelor bolnavi care, cel mai adesea, nu au forţa de a-şi apăra drepturile”, a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Scleroza multiplă este o boală autoimună, o afecţiune cronică a sistemului nervos central, ale cărei cauze nu sunt cunoscute şi pentru care nu există un tratament curativ, însă tratamentul întârzie evoluţia bolii.

Debutul bolii are loc în majoritatea cazurilor între 20 – 40 de ani, fiind cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi afectează de trei ori mai mult femeile decât bărbaţii. Se întâlneşte rareori şi la copii cu vârsta între 12-18 ani.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.