Campanie de Promovare a Leucemiei Mieloide Cronice cu prilejul zilei acestei boli, 22 septembrie

0

Asociația Română de Cancere Rare a organizat o campanie de promovare a Leucemiei Mieloide Cronice (LMC), o formă rară de cancer care afectează 1:100.000 de persoane și care, dintr-o afecțiune cu un pronostic dramatic a devenit o poveste de succes a medicinei moderne, prin descoperirea unui tratament care a transformat-o practic într-o boală cronică. “90% dintre pacienți răspund la tratament”, a punctat conf. dr. Horia Bumbea, medic hematolog.

Tema campaniei este “Pacienții cu leucemie mieloidă cronică există. Să fim conștienți de existența lor”, ca urmare a unei campanii anterioare – “Adriana există”, care a promovat povestea unei tinere paciente, Adriana Covaciu, acum în vârstă de 31 de ani, care duce acum o viață aproape normală.

Deși tratamentul pentru LMC este disponibil compensat numai de două luni, există însă probleme legat de diagnostic și de monitorizare, testele – destul de scumpe – nefiind compensate.

LMC este o formă rară de cancer a sângelui caracterizată de creșterea globulelor albe ca urmare a unei mutații genetice a cromozomilor 9 și 22 – motiv pentru care a fost aleasă ca zi internațională data de 22 septembrie. Una dintre probleme este faptul că pentru 30% dintre pacienți boala este asimptomatică, pentru ceilalți simptomele fiind oboseala, astenia fizică, scăderea în greutate, creșterea volumului splinei. În lipsa tratamentului, boala evoluează în trei faze, de la faza cronică inițială, de 3 – 5 ani, la faza accelerată, cu o durată medie de 1,5 ani, și faza blastică, cu o durată medie de 3 – 6 luni, a punctat conf. dr. Horia Bumbea. Acesta a evidențiat și faptul că LMC este prima formă de cancer pentru care s-a demonstrat o determinare genetică, fiind “primul succes al terapiilor țintite molecular”.

10.000 de pacienți suferă de o boală rară în România.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.