Aproximativ 45.000 de bărbați sunt diagnosticați anual cu adenom de prostată (hiperplazie beningnă de prostată – HPB), potrivit datelor Asociației Române de Urologie, iar unu din doi români trecuți de vârsta de 50 de ani prezintă simptome cauzate de afecțiuni ale prostatei, au afirmat specialiști în domeniu în cadrul unei conferințe de presă care a anunțat începerea campaniei naționale de informare despre afecțiunile prostatei derulate de Asociația Română de Urologie, cu ocazia Săptămânii Europene a Urologiei.
Dintre cei trei milioane de români de peste 50 de ani, aproximativ 900.000 de persoane manifestă simptome ale adenomului de prostată, însă dintre aceștia doar 200.000 se tratează, potrivit Asociației Române de Urologie.
“Obiectivul nostru este de a informa cât mai mulți potențiali pacienți despre incidența și gravitatea bolilor prostatice, în încercarea de a diagnostica precoce aceste boli și, astfel, de a evita complicațiile ce pot apărea în timp. Determinarea antigenului specific prostatic (PSA) ar trebui realizată anual de bărbații trecuți de o anumită vârstă și ar trebui inclusă în pachetul minimal de servicii decontat de Casa de Asigurări de Sănătate”, a afirmat prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie. Testul PSA costă între 30 și 60 de lei.
Mulți români preferă să ia medicamente eliberate fără prescripție medicală despre care au auzit că ar fi benefice în tratamentul simptomelor specifice adenomului de prostată decât să meargă la un consult medical. „Acești pacienți văd reclame la produse naturiste și ajung să își atribuie simptomele descrise în materialele respective. Astfel, tratează fals o afecțiune și lasă să treacă luni sau chiar ani de zile, timp în care boala lor evoluează”, a spus prof. dr. Sinescu.
Incidența afecțiunilor legate de prostată este tot mai mare pe măsură ce crește speranța de viață. Adenomul de prostată apare la jumătate dintre bărbații cu vârsta între 50 și 61 de ani și la 90% dintre bărbații cu vârsta între 81 și 90 de ani, a menționat prof. dr. Dan Mischianu, Spitalul Militar Central. „Dacă am trăi până la 120 de ani, toți bărbații ar avea cancer”, a afirmat acesta.
Cancerul de prostată reprezintă a doua cauză de deces prin cancer în lume, după cancerul pulmonar, fiind cel mai diagnosticabil cancer din patologia umană. Mai puțin de 50% dintre pacienții nou-diagnosticați cu adenom de prostată în România fac anual testul PSA care ar putea identifica apariția cancerului. „Cancerul de prostată nu este apanajul vârstei înaintate. El debutează în tinerețe, când apar modificări microscopice și evoluează lent, patologia manifestându-se mai târziu decât în cazul adenomului”, a spus dr. Cristian Surcel, din cadrul Institutului Fundeni, menționând că nu există nici o diferență între modul în care patologia asociată prostatei se tratează în România față de clinicile din străinătate.
Evenimente în cadrul campaniei de informare asupra afecțiunilor prostatei vor avea loc săptămâna aceasta în București, Iași și Cluj, una dintre atracții fiind expunerea modelului anatomic al unei prostate de mărime gigantică – 6 metri lungime, 2,5 metri înălține și o greutate de 600 de kilograme. În prezent, mulajul se află în parcul din Piața Unirii, pe 15 septembrie va fi la Iași, în fața Palatului Culturii, iar pe 17 septembrie, la Cluj-Napoca, în parcarea Iulius Mall.