Chronic Disease & Health Management 2011: Campanie pentru informare și diagnostic în cancer

0

Comisia națională de oncologie își aliniază strategia la Parteneriatul european de acțiune pentru cancer”, a declarat Ministrul Sănătății, Ladislau Ritli, prezent la conferinței Chronic Disease and Health Management – Investiție în calitatea sănătății, organizată de Tarus Media, anunţând demararea unei campanii naţionale pentru informare şi screening în camcer.

Programe regionale de screening pentru tipurile de cancer care fac cele mai multe victime (cancer de col uterin, colorectal, mamar), campanii de informare a populației în legătură cu factorii de risc pentru cancer și constituirea unui Registru național de cancer se află printre prioritățile Comisiei Naționale de Oncologie în 2012, a menţionat Ministrul Sănătății.

„Comisia de oncologie va avea o nouă strategie, ținând cont de Parteneriatul european pentru cancer, în cadrul căreia se va acorda o atenție deosebită profilaxiei, derulării unei campanii de informare pentru creșterea conștientizării de către populație a factorilor de risc, a cunoașterii cancerelor care pot fi depistate precoce”, a spus Ministrul Sănătății.

În România trăiesc șase milioane de femei cu vârsta între 25 şi 60 de ani care ar trebui să fie cuprinse într-un program de screening pentru cancerul de col uterin și mamar. Mortalitatea cauzată de aceste cancere este foarte mare datorită stadiului tardiv în care sunt descoperite. El a precizat că anual sunt descoperite 3000 de cazuri noi de cancer de col uterin, din care jumătate decedează. Strategia ar putea îmbunătăți indicatorii de sănătate în cancer la nivel național, care ne plasează în prezent pe cele mai defavorabile poziții în Europa.

Redimensionarea programelor de sănătate, printre obiectivele Ministerului în 2012

Pentru anul viitor, Ministerul Sănătății are în plan sprijinirea medicinii pediatrice, precum și acordarea unor fonduri suplimentare pentru medicina de familie cu scopul de a contrabalansa reducerea numărului de paturi din spitale. „Avem în vedere redimensionarea programelor de sănătate pentru că unele probleme sunt în prezent supradimensionate. Sănătatea femeilor și a copiilor este importantă pentru că bolile cronice se conturează încă din copilărie. Informarea și educația pentru sănătate , dublată de realizarea de screeninguri genetice se află printre planurile noastre în această direcție”, a afirmat Ladislau Ritli.  Soluția pentru problemele cronice este o chestiune de interdisciplinaritate, este sarcina întregii societăți, a colaborării dintre factori economici, sociali și politici, a spus Ministrul în încheierea discursului său.

În încheierea conferinței, Prof. dr. Irinel Popescu (Institutul Clinic Fundeni) și prof. dr. Mihai Lucan (Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal) au prezentat experiența proprie în managementul afecțiunilor hepatice, și respectiv, al afecțiunilor renale, arătând că transplantul reprezintă o abordare cost-eficientă în aceste afecțiuni, deși prea puțin promovată în România, în ciuda avantajelor, atât din perspectiva pacientului cât și a sistemului.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.