Oamenii de știință americani au descoperit că aplicarea unui câmp magnetic pe un anumită zonă a craniului poate afecta judecata morală a subiectului, interferând cu activitatea cerebrală în joncțiunea temporo-parietală dreaptă (TPJ), informează Medical News Today. Cercetătorii spun că această descoperire ajută la o mai bună înțelegere a modului cum creierul își construiește moralitatea.
Potrivit unuia din autorii studiului, Liane Young, ținând seama de faptul că de regulă oamenii sunt foarte siguri în a emite propriile judecăți morale, cercetătorii au fost surprinși să descopere că această abilitate poate fi influențată cu un câmp magnetic. Young a precizat că există dovezi evidente că joncțiunea temporo-parietală dreaptă, care se află la suprafața creierului, deasupra și înapoia urechii drepte, joacă un rol crucial în emiterea judecăților morale.
Când facem judecăți morale despre alte persoane, deseori trebuie să le înțelegem intențiile. Această abilitate a fost denumită “teoria minții”, ea fiind capacitatea de‑a atribui stări mentale precum credințe, intenții, și alte calități, ție însuți sau altor persoane și, de asemenea, de‑a înțelege că stările mentale ale altora pot fi diferite de cele proprii.
Acum zece ani, conducătoarea studiului, Rebecca Saxe, profesor asistent la Massachusetts Institute of Technology, a descoperit că TPJ joacă un rol crucial în teoria minții. De atunci face cercetări folosind rezonanța magnetică funcțională (fMRI) pentru a arăta că TPJ dreaptă e activă atunci când oamenilor li se cere să emită judecăți morale care necesită înțelegerea intențiilor celorlalți. În acest studiu, cercetătorii au dorit să investigheze ce se întâmplă când este întreruptă activitatea în TPJ dreaptă. (D.B.) <<<
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica