“Cancerul pulmonar face ravagii, avem 33.000 de decese anual în România, 10% din ce există la nivel european. Suntem pe primul loc în Europa”, a spus astăzi la o conferinţă dedicată medicinei personalizate Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Motivele sunt complexe, şi sunt legate atât de evoluţia silenţioasă a acestei forme de cancer, cea care are supravieţuirea cea mai mică, de faptul că pacienţii ajung la medic în stadii tardive, dar şi de lipsa unui program coerent de screening şi de accesibilitatea redusă la metode avansate de diagnostic şi tratament.
“În România avem 9000 de cazuri noi de cancer pulmonar în fiecare an, cancer care dă una din cele mai mari rate de deces, de aproape 20%. Bărbaţii sunt de două ori mai afectaţi decât femeile. Dacă pentru cancerul de sân supravieţuirea la 5 ani e de 90%, pentru cancerul bronho-pulmonar este de 20%”, a declarat dr. Răzvan Curcă, medic primar oncolog, Şef Secţie Oncologie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba-Iulia.
Medicina personalizată, care implică testări genetice înainte de începerea tratamentului, pentru a vedea dacă acesta funcţionează sau nu, implică costuri suplimentare legate de aceste testări, dar economisesc banii pentru un tratament inutil, în cazul în care tumoarea nu răspunde la tratamentele existente.
“Se va ajunge ca diagnosticul genomic să fie un diagnostic de rutină, aşa cum sunt acum analizele de biochimie”, a explicat dr. Bogdanka Miliţescu, director general al laboratorului de testări genetice Personal Genetics.
Potrivit lui Cezar Irimie, Franţa, ţara cu cel mai avansat sistem pentru îngrijirea pacienţilor oncologici, decontează testele genetice disponibile tuturor pacienţilor cu cancer, ceea ce a condus la scăderea costurilor cu medicamentele cu 40%.
Secvenţierea genomului uman, proiect în valoare de un miliard de dolari, încheiat în 2003 şi finalizat cu descoperirea a 24.000 de gene, a deschis noi orizonturi de cercetare în medicină şi o nouă specialitate, genomica. Astăzi, costul hărţii genetice personale este de 3000 de euro, reducerea costurilor corelată cu performanţe superioare fiind comparabilă cu situaţia din informatică. Cercetătorii au nevoie însă, în afară de capacitatea de a interpreta şi stoca un imens volum de date, de validarea rezultatelor din cercetare pe loturi foarte mari de pacienţi.