Când dormim, creierul reia activitățile din timpul zilei

0

Cercetătorii chinezi și americani au descoperit mecanismul prin care somnul îmbunătățește învățarea și memoria, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Science și citat de BBC News. Deși efectul benefic al somnului pentru procesele psihice era deja cunoscut, nu se știa exact ce se întâmplă în creier în momentul în care dormim.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității New York  și Universitatea Peking Shenzhen au folosit șoarecii de laborator pentru a afla răspunsul. I-au învățat pe aceștia o abilitate nouă – cum să meargă pe o bară care se rotește și au observat ce se întâmplă cu creierul lor atunci când dorm. Concluzia la care au ajuns a fost că în creier se formau considerabil mai multe conexiuni între neuroni atunci când șoarecii dormeau, ceea ce înseamnă că învățau mai mult. În timpul somnului, creierul reia activitatea din ziua care tocmai a trecut, au descoperit oamenii de știință.

„Știam că somnul ajută, dar ar fi putut fi alte cauze. Studiul demonstrează că somnul este important pentru realizarea de noi conexiuni și că în timpul somnului creierul nu este pasiv, ci reia activitățile din timpul zilei”, a spus Prof Wen-Biao Gan, de la Universitatea New York.

Una dintre implicațiile studiului este asupra strategiilor de învățare. „Dacă vrei să reții informații pentru perioade lungi de timp, ai nevoie de conexiunile cerebrale. Este mult mai bine să studiezi și apoi să ai un somn bun decât să studiezi în continuare”, a spus prof. Gan.

Un alt studiu recent a arătat că creierul folosește somnul pentru a elimina toxinele acumulate într-o zi de activitate cerebrală intensă.

Cercetătorii subliniază, însă, că oamenii de astăzi nu dorm suficient.   Prof Russell Foster, neurolog, Colegiul Brasenose, Universitatea Oxford a afirmat că societatea a devenit „extrem de arogantă, ignorând importanța somnului”, ceea ce generează probleme serioase de sănătate, inclusiv cancer, boli de inimă, diabet de tip 2, infecții, obezitate. Recompensa pentru mai mult somn este că am avea o lume cu oameni mai sănătoși, crede Prof. Foster.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.