Tarus Media Health Events a organizat la începutul lunii noiembrie, sub auspiciile Ministerului Sănătăţii, un eveniment strategic dedicat reorganizării caselor de asigurări de sănătate în societăţi mutuale – „Rolul societăţilor mutuale şi al celor comerciale în sistemul de asigurări de sănătate din România”. Alături de cei 200 de participanţi, Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, şi consilierul premierului Victor Ponta, dr. Vasile Cepoi, au participat doi specialişti în asigurări mutuale din Belgia şi Franţa (sistemele model alese de Ministerul Sănătăţii): dr. Jan van Emelen, Innovation Director, Independent Health Insurance Funds (MLOZ), Preşedinte Disease Management Working Group, Association Internationale de la Mutualité (AIM) (Belgia) şi Didier Bazzocchi, Director General delegat pentru sănătate al grupului COVEA (Franţa).
MInisterul Sănătăţii doreşte reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate în societăţi mutuale, controlate de pacienţi. Acestea ar putea intra în vigoare în doi ani după ce noua lege a sănătăţii va intra în vigoare, iniţial prin reorganizarea actualei case de asigurări la nivel naţional, a explicat consilierul premierului Victor Ponta, dr. Vasile Cepoi. Astfel, aproximativ 20 de societăţi mutuale de asigurări de sănătate ar putea fi înfiinţate, fiecare cu maximum 1 milion de membri.
„Aceste societăţi mutale de asigurări de sănătate sunt ceea ce ar fi vrut să fie iniţial sistemul de asigurări din România. Aceste societăţi se realizază ca urmare a faptului că asiguraţii depun o cerere de adeziune pentru a face parte din acea asociaţie, având dreptul să aleagă organele de conducere şi să aibă controlul asupra modului în care se cheltuiesc banii cu care ei contribuie la asigurările de sănătate”, a explicat fostul ministru al Sănătăţii, Dr.Vasile Cepoi. Fiecare societate ar putea avea între 700.000 şi 1.000.000 de membri. „Asiguraţii care nu vor merge la medic, fie şi în mod preventiv, şi nu vor respecta indicaţiile medicului sau contractul semnat cu societatea de asigurări ar putea fi sancţionaţi”, a mai adăugat Dr. Vasile Cepoi. „Modelul belgian de asigurări mutuale de sănătate este cel care se apropie cel mai mult de cerinţele pe care partenerii de dialog le-au ridicat în acest an”, a precizat dr. Vasile Cepoi. Noul proiect de Lege a sănătăţii va fi trimis în Parlament în prima săptămână din decembrie, termenul fiind condiţionat însă de acordul cu FMI.
Prezent la eveniment, noul ministru al sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat că apariţia socieţăţilor mutuale de asigurări de sănătate nu va afecta sistemul de urgenţă. Trecerea serviciului de ambulanţă de la Casa de Asigurări de Sănătate la Ministerul Sănătăţii se va face în schimbul unor programe de care va răspunde CNAS. „În schimbul preluării la Ministerul Sănătăţii a serviciului de ambulanţă, Casa va prelua anumite programe pe care este validă să le preia. Nu există niciun impact asupra sistemului de urgenţă legat de apariţia acestor asigurări mutuale, dar problema nu este numai de a privi sistemul de urgenţă, ci a privi întregul sistem”, a mai spus dr. Raed Arafat.
Acesta a dat exemplul Slovaciei unde a fost o schimbare radicală în sistemul de asigurări de sănătate. „Trebuie să vedem de ce slovacii au hotărât să naţionalizeze unele asigurări private, care a fost motivul. Nu ştim care sunt cifrele, care sunt dedesubturile, care sunt problemele. Acestea sunt probleme pe care noi trebuie să le analizăm ca să nu facem şi noi anumite greşeli în sistemul de asigurări de sănătate”, a mai spus ministrul Arafat. „Pot să vă spun că la momentul actual nu sunt adeptul niciunui model pentru că nu avem toate datele. Aşteptăm concluziile, avem o întâlnire la Ambasada Franţei pe această temă. Nu pot să spun că sunt adeptul unui model sau al altuia. Cel mai probabil voi fi adeptul unui model care adună mai multe aspecte pozitive din cel puţin alte două-trei modele”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.
Specialistul belgian Jan van Emelen a specificat faptul că în Belgia sunt peste două milioane de cetăţeni împărţiţi în diferite societăţi mutuale. Există o uniune de șapte societăţi mutuale care sunt în contact direct cu cetăţeanul. La nivel european sunt aproximativ 240 de milioane de cetățeni membri ai societăţilor mutuale din ţări precum Estonia, Belgia, Ungaria sau Polonia. „Cheltuim 4000 de euro pe cap de locuitor pe an pentru îngrijiri medicale, ceea ce înseamnă foarte mult dacă comparăm aceste cifre cu România. Sistemul asigurărilor de sănătate în Belgia este unul complex, bazat pe o experienţă de peste 100 de ani. Aproape toţi medicii din Belgia sunt medici independenţi, ceea ce garantează o anumită calitate a serviciilor. Pacienții au dreptul să-şi aleagă medicul şi îl pot schimba când şi cum doresc. Prin acest sistem avem peste 85% de persoane în Belgia care au un medic generalist fix, pe care nu-l schimbă. Suntem mulțumiţi de acest sistem care se bazează pe un onorariu pentru firecare serviciu”, a explicat specialistul. El a mai adăugat că „rolul unei societăţi mutuale este să redistribuie bogăţia unei populaţii, astfel încât o persoană săracă şi care are o problemă de sănătate să poată avea acces la o îngrijire de calitate”.
În Franţa, 12% din PIB este alocat serviciilor medicale. „Cheltuielile sunt tot mai orientate către bolile cronice care au o incidenţă tot mai crescută. În Franţa există, de asemenea, un sistem de asigurări complex, o parte tot mai mare a cheluielilor fiind acoperite prin societăţi mutuale”, a explicat Didier Bazzocchi, Director General delegat pentru sănătate al grupului COVEA.
Noile societăţi de asigurări mutuale pot asigura pacienţilor servicii medicale mai bune pentru că va exista o relaţie directă între asigurat şi asigurator. „Va exista acea autoritate naţională de control a asigurărilor obligatorii care va supraveghea dacă asigurătorul îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de asigurat. În atribuţiile asiguratorului intră şi informarea asiguraţilor şi răspunderea faţă de pacient, asigurându-i traseul medical pe care trebuie să-l parcurgă. Autoritatea de reglementare şi control a asigurărilor va avea ca principal obiectiv controlul modului în care asiguratorul îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de asigurat”, a explicat dr. Vasile Cepoi. În cazul în care asiguratul nu este mulţumit de societatea de asigurări se poate muta la o alta. Asiguraţii pot beneficia de tratament doar în unităţile sanitare cu care societăţile mutuale au contracte.
„Pacienţii vor merge la spitalele care sunt în contract cu societăţile mutuale, dar legea prevede că alegerea furnizorului de servicii şi a medicului intră în pachetul facultativ. Adică, dacă pacientul vrea să fie tratat de către profesorul X sau de către un medic din America, se asigură facultativ, dă un ban în plus şi când are nevoie cheamă medicul respectiv să-l trateze sau să-l opereze. În pachetul obligatoriu suma este limitată, nu e în funcţie de riscul individual, nu e o sumă fixă, ci în funcţie de venituri. În pachetul obligatoriu, societăţile vor oferi ceea ce asigură pacientului sănătatea şi îl fereşte de boală. Ce este în plus peste asta intră în pachetul facultativ”, a spus dr. Vasile Cepoi.