Cea mai nouă tehnologie daVinci, la Spitalul Universitar din București

0

Spitalul Universitar de Urgență București va dispune în scurt timp de cea mai nouă tehnologie daVinci pentru chirurgia robotică; intervențiile cu acest robot vor fi realizate inițial de chirurgi cu experiență în domeniu din Germania, urmând ca treptat, până la finalul anului, să se desfășoare și pregătirea medicilor români și a personalului pentru utilizarea noii tehnologii.

”Ne bazăm pe o platformă de învățare a laparoscopiei care funcționează de mulți ani în spitalul universitar, evidențiindu-se din cele patru clinici chirurgicale o sumedenie de doctori tineri care între timp și-au câștigat experiența necesară. Nu suntem primii care dorim să aplicăm chirurgia robotică, primele astfel de tehnologii au fost achiziționate în sistemul de stat, nenorocirea este că nu a fost finanțat fiecare act operator. Din cauza faptului că administrăm sărăcia în sistemul medical, mulți au pus husa pe el și au fost exploatate foarte puțin în beneficiul bolnavului”, a spus prof. dr. Sorin Oprescu, șeful de secție al Clinicii Chirurgie 4 din cadrul spitalului.  Prof. Oprescu a adăugat că robotul daVinci poate fi utilizat multidisciplinar și că rezultatele obținute cu această technologie conferă avantajul reducerii numărului zilelor de spitalizare, al complicațiilor intra/postoperatorii. Pe viitor, se intenționează deschiderea unui centru de chirurgie bariatrică la Spitalul Universitar, a afirmat prof. Oprescu.

Intervențiile chirurgicale vor începe imediat ce sistemul va fi instalat și testat, adică în aproximativ o lună, a spus prof. dr. Ralf Senner, chirurg român cu o experiență internațională de 17 ani în chirurgia asistată robotic. Valorificând practica sa din Germania, Elveția și Egipt, prof. Senner va coordona funcționarea interdisciplinară a robotului daVinci și va realiza primele intervenții.  Treptat, pe parcursul anului, va fi instruit și personalul sălilor de operație și medicii chirurgi – primul stadiu al trainingului se va desfășura la București, următorul – în unul dintre centrele acreditate de compania producătoare a robotului – Intuitive Surgical, unde medicii pot obține licența pentru utilizarea consolei chirurgicale daVinci.

”În ultimii zece ani, chirurgia robotică, prin intermediul sistemului da Vinci, a facut un salt considerabil, fiind implementat cel de-al patrulea braț robotic, modificându-se designul brațelor robotice pentru lărgirea spectrului de aplicabilitate al sistemului și creșterea ergonomiei chirurgiei robotice pentru mai multe discipline – chirurgie abdominală, bariatrică, urologică, ginecologică. De asemenea, câmpul operator se vizualizează în sistem video HD 3 D, instrumentele au devenit mai flexibile – pot fi manipulate cu mare finețe, asemănător mâinii chirurgului și au fost introduse instrumente noi de mare performanță: disectorul vessel sealer și staplerul computerizat. Toate acestea au determinat o creștere calitativă prin care se depășesc limitele  cunoscute ale chirurgiei laparoscopice convenționale”, a explicat prof. dr. Senner.

În prezent, s-a ajuns la generația a șasea și a șaptea de roboți da Vinci, numărul de operații realizate în toată lumea depășind 4 milioane de intervenții. Primele operații robotice din România au fost efectuate de prof. Senner în anul 2003, în cadrul primului program implementat la UMF Cluj-Napoca.

Evoluția tehnologică se traduce prin creșterea preciziei și siguranței actului chirurgical, printr-un procentaj redus și foarte redus de sângerări intra și postoperatorii, un procentaj redus și foarte redus de insuficiențe/ dehiscențe  de sutură gastrointestinală care ar putea produce abcese, sepsis, complicatii grave, procentaj redus și foarte redus de leziuni de organe intraoperator (hematoame, dilacerații, defecte de seroasă), durerea postoperatorie este de intensitate redusă și foarte redusă, necesarul de antialgice este mai redus comparativ cu laparoscopia clasică și chirurgia deschisă, peristaltica intestinală nu este paralizată postoperator, iar bolnavul poate fi mobilizat precoce, astfel evitându-se accidentele tromboembolice și complicațiile respiratorii.  Alte avantaje sunt: internarea de scurtă durată în spital și reintegrarea rapidă în procesul muncii.

”Ne propunem să creăm un centru multidisciplinar – acesta este tiparul de organizare și la nivel internațional – unde chirurgia abdominală, chirurgia bariatrică, ginecologia și urologia să fie acasă și să opereze cu sistemul respectiv. Vom implementa chirurgia bariatrică în spital și chirurgia colorectală – aceasta din urmă deja există, însă nu robotică, ci laparoscopică. Fiecare specialitate va contribui cu propriii specialiști care vor fi antrenați în programe speciale”, a spus prof. Senner.

O consolă chirurgicală daVinci costă aproximativ 2 milioane de euro, iar numărul de intervenții care vor fi realizate anual este de aproximativ 200-250.

 

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.