Peste 70% dintre fumători deprind acest obicei înaintea vârstei de 18 ani, iar 95% înainte de 25 de ani, fapt pentru care este necesar ca strategiile de prevenţie să se concentreze asupra celor care nu au început încă să fumeze sau fumează ocazional, a explicat într-o conferinţă de presă Prof. Dr. Florin Mihalțan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).
„Preţul unui pachet de ţigări ar trebui să crească, la noi sunt foarte ieftine. Din această cauză, vom avea multe consecinţe în ceea ce priveşte tabagimul: vor fi mai multe internări în spitale, productivitatea va fi mai mică, vor fi mai multe cancere decât în momentul de faţă, dar şi cheltuieli mai mari pentru stat, întrucât unele pensii vor fi plătite precoce”, a explicat președintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).
Costurile fumatului în România – 278,6 milioane euro
Costurile fumatului în România se ridică la 278,6 milioane de euro pe an, acestea incluzând tratamentul bolilor provocate de fumat (158 milioane euro), absenteism cauzat de fumat (5 milioane euro), pensionări anticipate cauzate de afecțiuni asociate fumatului (89 milioane euro), decese premature cauzate de fumat (26,6 milioane euro), arată datele prezentate.
Suma cheltuită per pacient cu boală cardiovasculară în România este de 37 de euro per pacient, fata de media europeană de 212 euro sau de nivelul alocat în Germania, de 374 de euro. În 2012, erau înregistraţi 450.000 de pacienţi români cu istoric de infarct miocardic şi 600.000 cu istoric de accident vascular cerebral.
„Paradoxul românesc este că încurajăm continuarea fumatului, apoi finan?ăm programul de consiliere a fumătorului. De asemenea, reducem dimensiunile pictorialelor când majoritatea ţărilor pledează pentru creşterea lor şi pentru pachetele generice, cum sunt în Australia. Este important să nu impunem limite de nicotină. Ştiaţi că ţigările mentolate cresc pulsul, în medie, cu 48% iar cele nementolate doar cu 18%? Din strategia de prevenție ar trebui să facă parte o legislație și alte măsuri fără găuri create premeditat – fumatul ar trebui interzis în spațiile publice, ar trebui interzisă publicitatea și ar trebui afișate avertismente de sănătate cât mai vizibile și mai elocvente”, a explicat Prof. Dr. Florin Mihălțan.
Ca urmare a implementării unor acţiuni coerente de control a tabagismului, în Franţa au scăzut cu 16% internările în regim de urgenţă pentru infarct miocardic, accident vascular și cu 30% numărul de incendii cauzate de o ţigară aprinsă.