Cei mai mulți copii dispăruți aleg să plece de acasă

0

În ultimul an au dispărut peste 3.700 de copii, potrivit Direcției de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, se arată într-un comunicat de presă al Organizației Salvați Copiii, lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți (25 mai). În peste 94% dintre cazuri este vorba despre plecări voluntare, iar cele mai multe dispariții sunt înregistrate în rândul adolescenților.

Dintre cei 3.736 de copii dispăruți, 131 sunt mai mici de 10 ani, 1085 au vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, iar 2.520 sunt mai mari de 14 ani. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire, pe o perioadă nedeterminată. Majoritatea acestora, respectiv 3733, au fost găsiți în cursul ultimului an – 129 dintre cei mai mici de 10 ani, 1093 dintre cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2511 dintre cei mai mari de 14 ani.

Neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude la plecare părinților în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii, lipsa de educație, abandonul școlar și influenţa anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică a familiei se află printre motivele care îi fac pe copii să plece de acasă.

“Adolescența este o vârstă dificilă, atât pentru copii, cât și pentru părinți, profesori și alte persoane care îi au în îngrijire. Un segment vulnerabil îl reprezintă și copiii din centrele de ocrotire, care fug în mod repetat din aceste instituții. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție la problemele cu care se confruntă, însă nu conștientizează că problemele din afara familiei și a acestor instituții de ocrotire sunt mult mai mari și, uneori, imposibil de depășit. Situația cu care ne confruntăm trebuie abordată urgent, prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor, cât și adulților care îi au în grijă”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv al Salvați Copiii România.

La nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), procentul plecărilor voluntare, din total disparițiilor în rândul copiilor, este mult mai mic – de 51%. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.