Cel mai mare spital privat din țară este la Iași

0

Deschis la mijlocul anului trecut în Iaşi, Arcadia Hospital este – prin suprafaţă şi număr de paturi – cel mai extins centru privat de sănătate existent în România. Directorul medical al spitalului, dr. Iulian Zonenstain, vorbeşte despre oferta spitalului şi despre provocările asumate, precum şi de lansarea sistemului de abonamente şi de contractele încheiate în toamna anului trecut cu CNAS şi cu asiguratorii privaţi, menite să crească adresabilitatea instituţiei.

Arcadia Hospital și-a deschis porțile pentru pacienți în iunie 2010, fiind rezultatul unei investiții de peste 20 de milioane euro și al unui efort de pregătire de aproximativ doi ani. Care sunt atributele principale ale acestui spital ?
Pe scurt, considerăm că atributele principale sunt chiar cele trei direcții mari spre care s-au îndreptat eforturile noastre când am conturat acest proiect: o echipă medicală de înalt profesionalism, dotări și echipamente de ultimă oră, ambianță deosebită pentru confortul pacientului – aceasta din urmă fiind asigurată atât prin grija și atenția oferite fiecărui pacient în parte, cât și prin detaliile estetice ale amenajării întregului spital. Aceste trei elemente, fiecare în parte și mai ales îmbinarea lor, ne permit să spunem astăzi că Arcadia Hospital înseamnă, fără îndoială, medicină de vârf, în condițiile de dotare și confort cele mai bune.

Cum ați prezenta spitalul în câteva cuvinte ?
M-aș referi mai întâi la structura sa complexă, care – din punct de vedere medical – asigură un circuit integrat pentru pacient, oricare ar fi problema sa de sănătate. Astfel, Arcadia include policlinică, centru de investigații, spital multidisciplinar, unitate spitalicească de cardiologie intervențională, unitate de servicii medicale mobile, farmacie cu circuit deschis – totul într-un singur loc.
Cifrele sunt extrem de sugestive pentru a contura anvergura acestui centru de sănătate. În cifre Arcadia înseamnă un colectiv medical de peste 250 de persoane: medici specialiști, primari sau profesori și asistenți medicali cu experiență deosebită; înseamnă servicii de sănătate și expertiză în peste 35 de specialități medicale, chirurgicale și conexe, în policlinică și în spital; înseamnă patru săli de operaţie – dintre care una cu facilităţi suplimentare pentru chirurgia pediatrică, patru unităţi de terapie intensivă (generală, coronariană, neonatologie, pediatrie), un laborator de cardiologie intervenţională, două săli de naştere naturală, două săli de kinetoterapie și recuperare medicală (adulți și copii), peste 80 de rezerve standard şi VIP pentru spitalizare de zi și spitalizare continuă; suprafață totală de 11.000 mp, într-o clădire cu şapte niveluri.

Care sunt principalele departamente ale spitalului ?
În toate cele peste 35 de specialități medicale și chirurgicale în care oferim servicii de sănătate avem resursele necesare – umane, tehnologice, logistice – pentru a face performanță, ceea ce generează dificultăți în încercarea de a stabili ierarhii. Cu toate acestea, este adevărat că am acordat o atenție deosebită câtorva departamente: Maternităţii, cu secția sa de Neonatologie, Centrului de Pediatrie, Centrului de Chirurgie – inclusiv secției sale de Ortopedie și Traumatologie, Centrului de Dermatologie și Estetică, precum și unui alt element extrem de important al întregului proiect, Arcadia Cardiovascular, unitatea noastră spitalicească de cardiologie intervențională – în fapt cel mai mare spital cu acest profil din țară.

La lansarea lui, Arcadia a fost considerat cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară. Contează acest lucru pentru dezvoltarea sa actuală ?
Da, prin numărul total de paturi din spitalul multidisciplinar și din unitatea de cardiologie intervențională, Arcadia este cea mai mare structură medicală privată de tip spitalicesc din țară, cel puțin pentru moment. Dar mai important ni se pare faptul că e singura investiție de acest tip și complexitate, la standarde internaționale, din întreaga regiune a Moldovei, ceea ce înseamnă o mare noutate și o alternativă pe care pacienții din această parte a țării o așteptau și o meritau de multă vreme. Arcadia ilustrează credința investitorilor și a noastră, a tuturor, că sănătatea “e de neprețuit”.

Un spital privat este, în același timp și o ofertă medicală, și un business. Cum este gestionat spitalul Arcadia din punctul de vedere al afacerii ?
În primul rând ne interesează parteneriatul pe termen lung cu pacienții noștri, astfel că am gândit și am lansat un pachet complex de abonamente de sănătate, structurate pe două categorii: persoane fizice și companii. Deși este vorba de produse de tip relativ nou, cu care pacienții din această zonă nu prea erau familiarizați, suntem foarte mulțumiți de reacția pieței și de faptul că tot mai mulți clienți individuali și corporate apreciază conceptul abonamentelor Arcadia: servicii de sănătate incluse, utile pentru o profilaxie eficientă și pentru un diagnostic exact, diverse facilități și reduceri financiare pentru toate serviciile medicale solicitate suplimentar de către abonat, precum și numeroase servicii conexe.
În al doilea rând, suntem bucuroși că toamna anului 2010 a adus două realizări semnificative: intrarea în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, fapt extrem de important pentru toți pacienții noștri asigurați în sistemul de stat, care beneficiază astfel de consultații, internări și intervenții decontate prin CAS, și încheierea primelor contracte cu firme de asigurări, Arcadia devenind astfel un furnizor important de servicii medicale pentru titularii de asigurări private.
În sfârșit, ar fi de adăugat că însuși faptul că la Arcadia se realizează gesturi medicale de cea mai înaltă performanță este de natură să garanteze interesul pacienților și al întregului corp medical din regiune. Gândindu-mă la confrații mei medici, am și spus într-o declarație publică, făcută la lansarea spitalului, că Arcadia răspunde unei puternice și legitime dorințe a oricărui medic fidel jurământului lui Hipocrate: aceea de a îndruma mai departe pacienţii către un loc în care să fie primiţi şi trataţi cu grijă şi competenţă, un loc în care să li se poată efectua toate investigaţiile prescrise, să fie consultaţi la toate specialităţile recomandate şi tot acolo să poată beneficia de tratamentul adecvat.
Traian Mihăescu
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica – februarie 2011

About Author

Comments are closed.