Cele mai noi tendinţe în chirurgia robotică

0

MIRA (Asociaţia pentru Chirurgia Mini-Invazivă Robotică) a organizat în acest an a 5-a ediţie a Congresului său Internaţional la San Diego între 27-30 ianuarie cu subtitlul „Ultimele tendinţe în chirurgia robotică”. Evenimentul a fost un prilej pentru ca profesioniştii de diferite specializări chirurgicale să discute cu ingineri, tehnicieni şi cu reprezentanţi ai industriei despre aplicaţiile tehnologiei în medicină şi despre cele mai noi dispozitive aflate la dispoziţia clinicienilor.

Prima zi a Congresului a fost dedicată cursurilor pre-congres organizate pe model hands-on, fiind abordate în paralel domeniile chirurgiei colorectale (traineri: Slawomir Marecik şi Alessio Pigazzi), urologiei (traineri: Cristopher Kane şi Ashutosh Tewari) şi chirurgiei ginecologice (traineri: Emily Lukacz şi Javier Magrina). De asemenea, un curs de supraspecializare de o zi a fost dedicat chirurgiei toracice, avându-i ca directori de curs pe Farid Gharagozloo şi Marc Margolis.

A doua zi a congresului a marcat de fapt deschiderea acestuia, un cuvânt de bun venit fiind adresat participanţilor de Santiago Horgan, preşedintele Congresului, profesor la Universitatea din San Diego. Au mai conferenţiat Richard Satava, profesor la Universitatea din Washington, şi preşedintele MIRA, Mehran Anvari, directorul Centrului de Chirurgie Minimal Invazivă din Hamilton, Canada. În prima sesiune plenară au mai luat cuvântul  Zbigniew Nawrat, care a prezentat robotul polonez din familia Robin Heart, şi IAMJ Broeders, care a prezentat virtuţile sistemului optic al robotului pentru prostectomie. Cyberknife a fost pre-zentat prin comparaţie cu gamma knife, în cadrul aceleiaşi sesiuni.

28-29_03

Sesiunea prezidenţială a inclus lucrarea prezentată de Victor Tomulescu şi echipa sa de la Institutul de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni (IBDTHF) despre abordul minimal invaziv în miastenia gravis non-tumorală, o comparaţie între toracoscopie şi robotică. Sert şi Abeler, autorii primei intervenţii robotice pentru cancerul de col uterin, şi-au prezentat experienţa şi rezultatele oncologice, în special o viziune critică asupra recurenţelor. 150 de cazuri de chirurgie vasculară robotică au fost prezentate de către Petr Stadler din Republica Cehia, iar Brian T. Collins, de la George Washington University Hospital, a propus utilizarea cyberknife la pacienţii inoperabili cu cancer pulmonar periferic de tip NSCLC. Intervenţiile pentru cancer endometrial au fost preocuparea echipei de la Yale, reprezentată de către Masoud Azodi, în timp ce echipa franceză de urologi condusă de către Jacques Hubert a prezentat o interesantă lucrare despre nefrectomia de la donor viu realizată prin abord robotic – o experienţă de 79 de cazuri.

Prototipul  pentru SILS

(Single Incision Laparoscopic

Surgery) asistată robotic

Mehran Anvari, preşedintele MIRA, a prezentat viitorul organizaţiei în viziunea fondatorilor ei, în timp ce reprezentantul companiei Intuitive Surgical şi totodată unul dintre iniţiatorii MIRA, Ryan Rhodes, a prezentat ultima versiune a robotului – Si, dar şi prototipurile pentru SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery) asistată robotic, precum şi colaborarea cu MIMIC Inc. pentru crearea unor modalităţi de antrenament virtual.

Au urmat sesiunile paralele de Urologie, Ginecologie şi Chirurgie Generală, prelegerile introductive fiind captivante. Chris Kane a prezentat starea actuală a limfadenectomiei asociate prostatectomiei şi cistectomiei, în timp ce Javier Magrina a prezentat o temă extrem de nouă, utilizarea roboticii în cancerul de ovar, susţinând că în până la două intervenţii majore asociate histerectomiei şi omentectomiei, utilizarea tehnologiei aduce beneficii. În sesiunea de chirurgie generală, Dmitry Oleynikov a venit cu o prezentare extrem de actuală asupra utilizării roboticii în SILS şi NOTES. În continuare, sesiunea de urologie s-a axat – aşa cum era de aşteptat – asupra rolului roboticii în prostatectomii, dar au fost abordate şi alte proceduri precum pieloplastia pediatrică sau managementul obstrucţiei joncţiunii ureteropelvice la copii. Sesiunea de chirurgie generală a beneficiat de prezentarea privind chirurgia robotică a splinei realizată de către Cătălin Vasilescu şi de echipa sa de la IBDTHF, şi de prezentări asupra rolului robotului în patologia benignă de joncţiune esogastrică (Carlos Galvani din San Diego şi Marc Margolis din Washington). Alte prezentări s-au axat pe training şi pe iniţierea programelor de robotică în diferite tipuri de spitale – de la spitale universitare (Elena Ortiz Oshiro, Spania), până la spitale private (Konstantin Konstantinidis, Grecia).

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

Dr. Olivia Sgarbură, Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni

About Author

Medica Academica

Comments are closed.