Una dintre principalele bănci de celule stem din Europa, Cryo-Save, stochează gratuit celulele recoltate din sângele și țesutul cordonului ombilical al unui nou-născut în cazul în care fratele, sora sau părinții acestuia sunt diagnosticați cu o boală care ar putea fi tratată printr-un transplant de celule stem. Este nevoie ca familia să aibă recomandarea unui medic specialist oncolog/hematolog pentru realizarea acestui tratament, iar, după admiterea în program, serviciul de stocare și eliberare a celulelor stem este gratuit. Familia trebuie să suporte doar testul de compatibilitate HLA care costă aproximativ 250-300 de euro.
„Datorită acestui program a fost posibil primul tratament cu celule pentru un băiețel de patru ani care suferea de o formă rară de anemie congenitală Blackfan-Diamond, realizat în Spania. În România, în cadrul aceluiași program, am stocat celulele unui băiețel care are acum deja opt luni în vederea tratării fratelui său bolnav de leucemie, însă părinții vor decide când le vor utiliza pentru tratament”, a spus dr. Roxana Măcrin, general manager Cryo-Save România. Cryo-Save mai stochează gratuit și probele de celule stem din sângele și țesutul cordonului ombilical al unui nou-născut care cuprind mai puțin de 10.000 de celule, reprezentând o cantitate foarte mică ce ar putea fi utilizată pentru transplant doar prin combinarea cu celulele stem din sângele periferic.
Anual, în țara noastră se realizează aproximativ 40 de transplanturi de celule stem, din sângele periferic. Costul procedurii de transplant este decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar în limita fondurilor disponibile, după care pacienții intră pe o listă de așteptare. Costul unei proceduri de transplant în Europa poate varia între 10.000 și 200.000 de euro.
„Acum cinci ani, vorbeam de 15 boli care ar putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem, astăzi avem aproximativ 75 de afecțiuni, unele rare, în cazul cărora a fost utilizată această metodă terapeutică. Printre ele se află și afecțiuni mai frecvente, cum ar fi diabetul, Alzheimerul sau boli cardiovasculare, situații în care miocardul este afectat. În 2025 se va ajunge ca și aceste boli să poată fi tratate prin intermediul celulelor stem. În prezent, probabilitatea ca o persoană să aibă nevoie de celule stem etse de 1 la 450”, a menționat dr. Dorina Codreanu.
În România, există 16 bănci de celule stem, pe o piață estimată la aproximativ 20 de milioane de euro. „În ultimii ani, piața recoltării de celule stem a scăzut pentru că numărul nașterilor este în scădere”, a explicat dr. Măcrin. La nivel european funcționează 49 de bănci de celule stem, primele trei bănci – Cryo-Save, Vita34 și Chord Blood Center deținând 89% din piață. Cryo-Save a fost înființată în urmă cu 13 ani și se află în posesia a 225.000 de probe stocate în banca sa din Belgia, dintre care doar o sută au fost utilizate, majoritatea din Europa de Est.