Centralizarea achizițiilor publice în sănătate, argumentată de autorități printr-o mai mare putere de a negocia cu producătorii de medicamente, va avea un impact negativ major asupra furnizorilor de produse medicale, obligându-i pe mulți dintre jucătorii mici și medii să-și închidă porțile, spune Ramona Ștefan, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale și vicepreședinte al Alianței pentru Sănătate.
“Consecințele pentru piața de produse medicale sunt dezastruoase. Se distruge concurența și se distruge segmentul de IMM-uri. Pe fondul crizei, deja 30 de furnizori au plecat din Asociația noastră, din care trei sferturi au dat faliment. Măsura va distruge complet piața”, explică Ramona Ștefan.
AFPM este membru al Alianței pentru Sănătate din România, organizație-umbrelă care reunește organizații ale pacienților, medicilor și altor profesioniști din sănătate pentru promovarea și construcția cadrului legislativ și instituțional necesar pentru respectarea drepturilor pacientilor.
În opinia reprezentanților Alianței pentru Sănătate și ai AFPM, Hotărârea privind desemnarea Ministerului Sănătății ca unitate de achiziții centralizată a fost luată fără respectarea legii transparenței decizionale și a termenelor pentru dezbaterea publică.
Aceștia incriminează și lipsa consultării organizațiilor implicate în domeniu și lipsa unui studiu de impact. “Decizia lasă un foarte mare loc abuzurilor și în unul – doi ani va distruge toată piața”, apreciază președintele AFPM.
În opinia Ramonei Ștefan, consecințele pot fi estimate plecând de la experiența recentă a pieței locale, când sistemul de achiziție centralizată a dat naștere unor abuzuri ale căror consecințe se resimt direct în spitale. Un exemplu este cazul Licitației naționale pentru dotarea a 61 de secții de neonatologie ICB 08 /03.08.2009 cu analizoare de gaze sangvine, electroliți, metaboliți, cooximetrie. „Câștigătorul, cu o ofertă de 5,3 milioane de euro – în condițiile în care ceilalți participanți la licitație au avut 1,9 și 2,3 milioane de euro, deținând și poziția de lideri mondiali pe piața de gaze sangvine – au livrat produsele doar pentru 16 unități, din care funcționează șase”, explică Ramona Ștefan. Motivul este faptul că ofertantul nu a avut capacitatea de a asigura la nivel național service-ul, suportul post-vânzare și instruirea personalului medical. Deoarece pe hârtie sunt dotate, secțiile de neonatologie din țară nu mai pot achiziționa un alt analizor.
Reprezentanții Alianței pentru Sănătate cer repunerea Hotărârii în dezbatere publică, conform legii, respectarea cerințelor privind consultarea cu organizațiile relevante şi tratarea diferențiată a medicamentelor și produselor medicale.
„După ce ani de zile s-au cheltuit resurse și bani pentru descentralizare, acum se revine la o abordare de tip comunist, conform obiceiului românesc de a dărâma astăzi ce s-a construit ieri”, spune Cristian Hotoboc, Preşedinte al Alianţei pentru Sănătate din România.
Una din problemele cu care s-a confruntat piața de produse medicale este reprezentată de arierate. La acest moment, conform președintelui AFPM, suma neîncasată reprezentând arieratele din ultimii doi ani se ridică la 50 de milioane de euro. “Suntem, într-un fel, niște bănci”, conchide Ramona Ștefan.