Centrul mobil de instruire a populației pentru situații de urgență și-a început activitatea de educare cu o vizită la Școala George Călinescu din București. Pe parcursul anului, Centrul va staționa în mai multe orașe din țară cu scopul de a forma o parte cât mai mare a populației pentru evitarea incidentelor casnice și gestionare a situațiilor de urgență, potrivit unui comunicat de presă.
Centrul mobil de instruire este dotat cu echipamente inteligente ce simulează situații de urgență, cum ar fi incendiile, dar și un pachet inteligent pentru condiții meteo extreme, simularea realistă a unui cutremur și a modalității cum se percepe acesta în locuință (apartament), un telefon inteligent pentru situații de urgență conectat la alte elemente de recuzită inteligente din cadrul centrului, simulând răspunsul unui operator de urgență.
Proiectul își propune îmbunătățirea capacitatea de identificare și reducere a pericolelor, astfel încât să scadă numărul de accidente în locuințe. Participanții la formare experimentează scenarii de urgență sigure, dar extrem de realiste, ce pot varia în intensitate și rezultat.
„Acest Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență se va alătura Caravanei Fii pregătit, ca parte a demersurilor Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență de a pregăti populația pentru un răspuns prompt, adecvat și eficient în situații de urgență. Invităm toate unitățile școlare interesate să‐și exprime intenția de a găzdui un astfel de eveniment de instruire a elevilor lor utilizând acest Centru. Vom face toate demersurile ca acest Centru ca și Centrul Fii Pregătit să ajungă la cât mai mulți copii și tineri și, dar și la populația largă”, a afirmat Dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.
Centrul mobil de instruire a fost achiziționat de Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Kaufland România încă de anul trecut și pus la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar utilizarea lui nu a fost posibilă până acum din cauza situației epidemiologice. Centrul a costat peste 430.000 de euro, dintre care 386.500 euro EUR sunt contribuția Kaufland România, iar 50.000 de euro, contribuția Fundației pentru SMURD din sumele colectate de la populație prin formularul 3.5%.