Centrul de Chirurgie Minim Invazivă Jesus Uson (CCMIJU) din Caceres (Spania) este o instituţie dedicată cercetării şi transferului de cunoştinţe în domeniul tehnicilor de chirurgie minim invazivă. Ideea înfiinţării acestui centru aparţine prof. dr. Jesus Uson, care coordonează dezvoltarea acestui proiect de aproape 25 de ani. >>>
Infrastructura
Începând cu anul 2007, CCMIJU îşi desfăşoară activitatea într-o nouă şi ultramodernă locaţie, special concepută pentru activitatea de cercetare şi training, care dispune de o suprafaţă de 20 200 mp, împărţită în patru zone distincte:
– zona destinată activităţilor chirurgicale include zece teatre operatorii integrate, dotate cu echipamente de cel mai înalt nivel şi de ultimă generaţie, inclusiv sisteme de telecomunicaţii avansate. De asemenea, dispune de trei laboratoare, o farmacie, un Animalarium de 2 130 mp, precum şi de două săli pentru predare clinică;
– zona destinată organizării de conferinţe cuprinde un auditorium şi trei săli de teleconferinţe dotate cu tehnologie de vârf, având o capacitate totală de 470 de locuri;
– zona administrativă, care pe lângă birourile Centrului, include săli de întâlnire şi birouri destinate partenerilor ştiinţifici sau de afaceri implicaţi în activităţile CCMIJU;
– zona rezidenţială.
Toate zonele sunt perfect interconectate, astfel încât informaţiile circulă cu uşurinţă de la un sector la altul.
CCMIJU este dotat cu cele mai avansate sisteme robotice şi de automatizări, ceea ce a făcut să fie considerat cel mai sofisticat centru de cercetare şi training în procedurile minim invazive.
Acreditări
– Centru de Cercetare şi Training în Domeniul Sănătăţii,
– Centru de Experimentare pe Animale,
– Centru de Inovaţie şi Tehnologie,
– Centru de Transfer al Studiilor de Cercetare,
– Centru de Referinţă pentru predarea Tehnicilor de Endoscopie (oferit de către Societatea Europeană de Endoscopie Gastrointestinală),
– Certificat (AENOR) în ISO 9001:2000 pentru proiectele de cercetare aplicată.
Punctajele ISO obţinute la fiecare evaluare situează constant CCMIJU pe primul loc în ceea ce priveşte calitatea serviciilor oferite.
Din acest motiv, multe dintre companiile producătoare de echipamente medicale specifice procedurilor minim invazive îşi testează noile produse aici.
Pentru companiile farmaceutice, CCMIJU oferă toate condiţiile necesare efectuării studiilor preclinice de medicamente.
Nu în ultimul rând, oferă sprijin cercetătorilor care doresc să testeze noi echipamente în domeniul tehnicilor minim invazive, punând la dispoziţie acestora laboratoarele sale, precum şi asigurând suportul specialiştilor în domeniu din cadrul centrului.
Centrul de experimente pe animale este conceput la cel mai avansat standard în domeniu la acest moment. Dispune de variate specii de animale precum porci, oi, câini, pisici, iepuri, şobolani. Metodele patentate de către CCMIJU permit obţinerea de modele animale experimentale care pot reproduce aproape orice fel de afecţiune. Aceste modele sunt folosite atât în scop de cercetare, cât şi în scop didactic.
Training
Partea cea mai atractivă pentru medicii practicieni o constituie training-ul în procedurile minim invazive.
În acest sens, CCMIJU foloseşte un model propriu pentru învăţare şi perfecţionare în procedurile minim invazive, bazat pe patru nivele de pregătire (deja cunoscuta „piramida CCMIJU”):
– Training de bază: Studenţii se familiarizează cu echipamentele şi cu instrumentarul pe care îl vor folosi şi vor executa manevrele de bază, iniţial pe simulatoare virtuale şi/sau materiale.
– Training Pilot: Folosind modele experimentale special pregătite, studenţii efectuează diverse proceduri chirurgicale în funcţie de specialitatea fiecăruia.
– Folosirea tehnologiilor de comunicaţii cum ar fi: sisteme de videoconferinţe, platforme web, telefon mobil, etc. constituie un instrument ideal pentru completarea pregătirii studenţilor şi facilitează accesul acestora la chirurgia în timp real, conţinut multimedia, precum şi la alte surse didactice.
– Aplicaţii în Sănătate: Chirurgii, foşti studenţi ai CCMIJU, se pot baza pe ajutorul şi asistenţa grupului de specialişti de la care au învăţat.
Datorită profesionalismului şi exigenţei oferite, cursurile de training în tehnicile minim invazive sunt considerate ca fiind cele mai bune în domeniu. Cererea pentru aceste cursuri este atât de mare încât pentru unele dintre ele înscrierile în avans au ajuns la anul 2015!
„Manualul de formare în chirurgia laparoscopică pas cu pas”, care a ajuns la a 4-a ediţie, este considerat a fi cel mai bun în acest domeniu, la acest moment. Alte materiale didactice (cărţi, CD-uri, modele de training, etc.) sunt pregătite pentru a fi distribuite celor interesati să înveţe sau să se perfecţioneze în tehnicile de chirurgie minim invazivă.
Cercetare
Activitatea de cercetare are ca scop principal elaborarea de studii care compară rezultatele obţinute de către procedurile minim invazive şi cele chirurgicale clasice, atenţia deosebită fiind îndreptată către cercetarea aplicată. Rezultatele activităţii de cercetare şi dezvoltare de tehnologii vizează perfecţionarea tehnicilor chirurgicale.
Datorită acestor cercetări se deschid noi frontiere în domeniul tratamentului în Chirurgie Generală, Urologie, Obstetrică şi Ginecologie, Chirurgie Vasculară, Chirurgie Cardiacă, Oftalmologie, Neurochirurgie, Chirurgie Plastică.
Rezultatele obţinute sunt datorate creării unor echipe de lucru multidisciplinare, unde chirurgi, cercetători, ingineri, specialişti IT, desenatori şi mulţi alţii şi-au unit forţele şi lucrează la dezvoltarea chirurgiei minim invazive şi a tehnologiilor aplicate în aceste tehnici. <<<
Mai multe informaţii legate de activitatea CCMIJU se află pe site-ul www.ccmijesususon.com.
Pentru organizarea de vizite de lucru, stabilirea de colaborări ştiinţifice, înscrierea la cursuri, achiziţie de materiale didactice, puteți contacta pe dr. Lucian Ciobotaru, email: lucianciobotaru@yahoo.com.
Dr. Lucian Ciobotaru