Riscul de a muri de cancer înainte de a împlini 75 de ani este cu 25% mai mare pentru persoanele din Europa Centrală și de Est, față de Europa de Vest, din cauza problemelor legate de accesul la tratament și a calității diferite a tratamentului, au menționat reprezentanți ai European Cancer Patient Coalition (ECPC) care au organizat la București prima conferință ECPC CEE Learning and Sharing – „Bridging Cancer Care”. >>>
Este prima dată când această organizație alege o altă locație decât Bruxellesul pentru o conferință a sa, scopul fiind atât de a obține in-for-mații și a valorifica experiențele or-ganizațiilor de pacienți din România, cât și de a aduce consistență mesajului transmis parlamentarilor europeni din partea pacienților.
Simona Ene, vicepreședintele ECPC, a explicat că, deși tratamentul oncologic de bază este disponibil în România, iar timpul de așteptare până la operație este de cele mai multe ori mai redus decât cel din Marea Britanie, există probleme importante legate de accesul la tratament. „Accesul la noile tratamente este destul de dificil în România, unde se crează liste lungi de așteptare. La capitolul finanțare, problema nu este la nivel de buget, ci la nivelul modului în care este cheltuit. Nu trebuie să ne uităm doar la Guvern atunci când vine vorba de finanțare, sunt și multe companii care nu își plătesc asigurările de sănătate. Ne propunem să milităm pentru ideea de cheltuire eficientă a banilor, pentru crearea unei strategii de sănătate, a unui plan național pentru bolnavii de cancer”, a explicat Simona Ene.
Între inițiativele organizației se numără crearea unei librării virtuale cu informații relevante pentru pacienții cu cancer și crearea unei televiziuni e-Cancer TV, care să difuzeze programe utile pacienților în mai multe limbi europene. „Ne bazăm pe identificarea unor membri ai Parlamentului European care să fie interesați să susțină cauza bolnavilor de cancer, astfel încât să putem influența la nivel legislativ situația. Mai sunt încă multe de făcut în Europa Centrală și de Est”, a declarat Tom Hudson, președintele ECPC. Europarlamentarul Petru Luhan, prezent la eveniment, a dat asigurări organizațiilor de pacienți că va susține cauza ECPC și a pa-cienților în Parlamentul Europei.
Viorica Cursaru, președintele organizației de pacienți cu mielom multiplu Myeloma Euronet, a subliniat decalajul mare care există între promisiunile guvernanților și implementare, exemplificând cu cazul soțului său, care a primit un tratament pentru o afecțiune hematologică cu doi ani întârziere față de semnarea protocolului la nivel european.
Delia Budurcă
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica, luna Decembrie 2010