Cezar Irimia, C.O.P.A.C. : Accesul la tratament, dreptul cel mai puţin respectat al pacienţilor

0

Accesul la tratament este cel mai “încălcat” drept al pacientului român, apreciază Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). Un alt drept puţin cunoscut este dreptul la o a doua opinie. >>>

61

Accesul la tratament este dreptul cel mai des încălcat, în special în cazul bolilor cronice. Sunt maladii abordate cu un tratament standardizat, iar atunci când acesta nu mai dă rezultat este nevoie de medicamente mai scumpe, pacientul e trecut pe o listă de aşteptare şi, pentru el, riscurile sunt majore. Mai nou, şi accesul la tratamentul standardizat e sub semnul întrebării. Se improvizează, se tărăgănează, bietul medic e şi el pus într-o situaţie dificilă pentru că nu mai are bani şi nu poate spune bolnavului că nu mai are bani şi că nu-l poate trata”, explică Irimia.

Conform COPAC, pe listele de aşteptare pentru tratament de linia a 2-a pentru cancer se află, la nivel de CNAS, 4600 de pacienţi, în timp ce pentru hepatita de tip B şi C sunt peste 7000 de pacienţi pe liste de aşteptare.  Românii, în marea lor majoritate, nu sunt conştienţi de drepturile pe care le au, obligaţia informării cetăţenilor fiind una din principalele misiuni ale organizaţiilor de pacienţi. România este semnatară a Cartei Europene a Pacienţilor, ar trebui să ratifice această Cartă, însă din legislaţia noastră lipsesc articolele referitoare la siguranţa şi calitatea vieţii pacienţilor.  O altă problemă este legată de discriminarea care există, la momentul actual, între pacienţii din Europa. “Un francez este monitorizat corect şi gratuit în cadrul programului de cancer de la ei, cel mai bun din UE. La noi, când vin la monitorizare la trei luni, șase luni, un an, află că nu mai sunt bani şi sunt trimişi în privat unde investigaţiile costă mult. La oraşe mai e cum mai e, însă oamenii renunţă la viaţă, mai ales în rural unde moare omul cu zile”, spune preşedintele COPAC.

Din Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor:

Dreptul la măsuri de prevenţie

Fiecare individ are dreptul la un serviciu pentru prevenirea bolii.

Dreptul la acces

Orice individ are dreptul să acceseze serviciile de sănătate în cazul în care îi sunt necesare. Serviciile de sănătate trebuie să garanteze acces egal fiecărui individ, fără discriminări pe baza resurselor financiare, reşedinţei, bolii sau timpului necesar.

Dreptul la informaţie

Orice individ are dreptul să acceseze orice informaţie legată de starea lui de sănătate, serviciile de sănătate şi modul în care poate să se folosească de ele, şi toate studiile ştiinţifice şi inovaţiile tehnologice trebuie să îi fie făcute disponibile.

Finanţarea organizaţiilor de pacienţi

• sponsorizările din partea companiilor farmaceutice, care se fac pe proiecte punctuale (principala sursă de venit)

• donaţiile, inclusiv 2% din impozitul plătit statului

• fonduri structurale, de care beneficiază unele din asociaţiile cele mai solide

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

Delia Budurcă

redactor sef

About Author

Medica Academica

Comments are closed.