Clinica Someşan din Baia Mare: Primul laborator de analize medicale din România acreditat de RENAR la cele mai noi standarde de calitate

0

Investiţie de milioane de euro, Clinica Someşan din Baia Mare a devenit, în scurt timp de la deschidere, una dintre cele mai complexe unităţi spitaliceşti private din zona de nord-vest. Clinica deţine primul laborator din România acreditat de Asociația de Acreditare din România – RENAR conform ultimelor standarde de calitate. “Am reuşit să realizăm, prin dotarea şi personalul excelent instruit, un laborator clinic de analize medicale care îndeplineşte toate standardele de calitate astfel că a devenit, din martie 2014, primul laborator din țară acreditat de RENAR conform ultimelor standarde de calitate SR EN ISO 15189:2013”, explică dr. Ioan Alexandru Someşan, fondatorul clinicii.

 

 

 

 

 

Îndeplinirea standardelor clinice de laborator necesare acestei acreditări a fost posibilă ca urmare a colaborării cu Catedra de Genetică Medicală a UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, şi cu prof. dr. Victor Pop, şeful catedrei, explică fondatorul unităţii.

În programul de consultaţii al Clinicii se regăsesc cadre medicale universitare de prestigiu din centre universitare precum Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti şi Iaşi. De asemenea, nume medicale de prestigiu sunt implicate şi în schimburile de experienţă realizate, precum şi în consiliere şi acordarea de recomandări medicale. “Datorită bunelor noastre relații profesionale cu cele mai reputate clinici de stat și private din Europa putem asigura pacienților noștri accesul la toate investigațiile și procedurile medicale care depăşesc resursele locale. Am iniţiat contacte cu somităţi ale lumii medicale ce şi-au manifestat dorinţa de a colabora cu noi în beneficiul pacienţilor, oferind zile de consultaţii sau intervenţii chirurgicale”, spune dr. Someşan.

În domeniul radiologiei şi imagisticii medicale clinica este dotată cu aparatură de rezonanţă magnetică nucleară de 1,5T, tomografie computerizată, angiografie CT, osteodensitometrie DEXA, mamografie, radiologie convenţională pe un sistem Siemens Multix swing cu plăci fosforice, ecografie generală şi specială, inclusiv elastografie hepatică pe un sistem Acuson S2000. În clinică există încă alte trei ecografe Acuson X300 în diverse variante dedicate diverselor tipuri de investigaţii ecografice speciale: cardiologie, urologie, obstetrică şi ginecologie, 4D, doppler vascular, morfologie fetală.

“Departamentul de radiologie şi imagistică medicală a fost gândit pentru a răspunde solicitărilor covârşitoare venite din partea pacienţilor din comunitate. Aparatura este de cea mai nouă generaţie, iar personalul şi diagnosticienii sunt performeri în domeniu. Tehnologia utilizată este eminamente digitală, permiţând manipulări complexe ale achiziţiilor cu impact direct asupra acurateţei diagnosticelor. Bazele de date sunt de foarte mare capacitate, securizate, cu posibilităţi variate de stocare ale imaginilor”, spune dr. Someşan.

Serviciile medicale de specialitate realizate în ambulatorul clinicii şi al secţiilor de spital – în domeniul medical, chirurgical, obstetrică-ginecologie sau stomatologie – sunt asigurate de peste 100 de medici. Sălile de operaţie sunt dotate cu aparatură de intervenţie laparoscopică.

“Desigur, ceea ce am prezentat până aici este doar un început. Am pus bazele activităţii ştiinţifice prin participarea în cadrul unor simpozioane naţionale şi internaţionale la care am prezentat atât oferta de servicii medicale, dar şi oferta profesională. Intenţionăm ca prin participarea şi colaborarea unor cadre medicale universitare recunoscute la nivel naţional să devenim un pol al ştiinţei, promovând în cadrul unor întâlniri de lucru ultimele cercetări şi realizând instruirea celor doritori de a cunoaşte ultimele evoluţii în domeniul medical”, spune dr. Someşan.

Un obiectiv important îl constituie menţinerea colaborării cu Casa de asigurări de sănătate, prin care să poată fi acordate populaţiei servicii medicale în regim compensat. Astfel, punctează fondatorul clinicii, se consolidează o alternativă la serviciile publice, scăzându-se presiunea pe unităţile sanitare publice şi realizându-se, totodată, o creştere a standardelor serviciilor oferite. Alături de decontarea serviciilor medicale ambulatorii, laborator clinic şi radiologie-imagistică medicală, în cadrul contractului cu Casa de asigurări sunt prevăzute şi decontarea serviciilor de spitalizare continuă pentru specialitatea de Obstetrică-ginecologie și Neonatologie şi de spitalizare de zi pentru Chirurgie generală, Diabet zaharat și boli de nutriție, Gastroenterologie, Obstetrică-ginecologie, Medicină internă, Pneumologie şi Urologie. De o atenţie deosebită se bucură serviciile de maternitate, unitatea având la dispoziţie săli ultramoderne de naştere şi compartiment de neonatologie.

“Această investiţie s-a născut din necesitatea acoperirii unor servicii medicale deficitare în zona noastră şi, evident, pentru acordarea de servicii medicale la un standard superior din perspectiva calităţii umane a personalului, a nivelului profesional al specialiştilor, a unor dotări de excepţie în radiologie, imagistică medicală şi în laboratorul de analize medicale, dar şi din blocul operator, sala de naştere, maternitate sau din cabinetele din ambulator”, explică dr. Ioan Alexandru Someşan, fondatorul clinicii.

 

“Suntem o unitate tânără, după un an şi jumătate de funcţionare ne putem, însă, mândri cu realizările noastre. Eforturile au fost însemnate din partea tuturor celor care concură la bunul mers al clinicii şi, evident, nu ne vom opri aici. Avem proiecte de viitor îndrăzneţe, dar realizabile, atât în domeniul medical, dar şi în cel social.”

 

About Author

Comments are closed.