Colaborare cu Republica Moldova în lupta contra hepatitei

0

Asociaţia SanoHep a încheiat la finalul anului trecut un protocol cu Asociaţia Obştească Hepavit din Republica Moldova pentru înființarea unor puncte de lucru regionale, pentru organizarea de campanii de informare, încheierea unui protocol între Asociaţia SanoHep şi Ministerul Sănătaţii din Republica Moldova, dar şi pentru înfiinţarea unui Comitet Ştiinţific la nivelul Hepavit.

       In cadrul Asociaţiei SanoHep funcţionează deja un Comitet Stiinţific format din medici și coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu, chirurgul care începând din anul 2000 utilizează transplantul de ficat ca metodă terapeutică, salvând astfel sute de vieţi.

SanoHep a derulat o campanie de informare și prevenire a hepatitelor virale de tip B și C, etapa a treia a demersului urmând să se încheie în luna martie a acestui an. Campania de informare a debutat în şcoli, apoi s-a desfășurat la nivel de facultăţi și urmează ca acţinile asociaţiei să cuprindă cât mai multe categorii de persoane, potrivit reprezentantului asociației, Gheorghe Ionescu.

În luna mai a anului trecut, Asocia­ţia SanoHep a organizat Congresul Internaţional al Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, în cadrul căruia a fost semnat parteneriatul „Alianţa pentru Sănătatea Ficatului” de către organizatori şi Ministerul Sănătăţii.

Până în prezent, SanoHep  a sprijinit 1200 de pacienţi. Începând cu anul 2014, se va derula, pe o perioadă de cinci ani, parteneriatul cu Ministerul Sănătăţii pentru programul de depistare a hepatitelor virale de tip B.

România este fruntaşă între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevalenţa hepatitei C. Cercetările epidemiologice recente indică un număr de circa 600.000 de români infectaţi, dintre care 80% – 90% cu hepatită C în fază cronică.

Țara noastră a tratat un număr redus de pacienţi, ceea ce înseamnă că există un bazin mare de români încă infectaţi cronic. Hepatita C este o boală vindecabilă dacă este depistată într-un stadiu timpuriu. Investiţia într-un tratament antiviral modern poate ajunge până la 30.000 de euro, însă costurile cumulative ale bolii netratate care degenerează în ciroză, complicaţii sau transplant sunt de sute de ori mai mari.

Plecând de la estimările actuale, studiile arată că în anul 2028 România s-ar putea confrunta cu circa 260.000 de cazuri de hepatită cronică, 100.000 de cazuri de ciroză compensată şi 40.000 de cazuri de ciroză decompensată. O asemenea morbiditate ar pune presiuni majore asupra sistemului de asigurări de sănătate pentru îngrijirea pacienţilor aflaţi în stadii avansate ale bolii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.