Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că introducerea cardului naţional de sănătate are valoare de “experiment pe subiecţi umani”, în condiţiile în care cardul nu deţine suficiente elemente de siguranţă privind securitatea datelor pacientului.
“Colegiul Medicilor consideră că o concetrare a datelor medicale personale într-un card la care nu există certitudinea unor mijloace de siguranţă înalt performante, care să nu permită accesarea lor de către persoane neautorizate, poate duce la grave atingeri ale drepturilor pacienţilor”, se arată în Rezoluţia Consiliului Naţional al CMR adoptată pe 31 august şi semnată de preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.
CMR consideră că un asemenea card, care să dovedească calitatea de asigurat, nu trebuie să conţină decât datele de identificare a persoanei şi calitatea de asigurat şi, în aceste condiţii, responsabilitatea integrală de emitere şi gestionare trebuie să fie a Casei de asigurări de sănătate.
În ceea ce priveşte coplata, Colegiul Medicilor consideră că în modalitatea în care este reglementată în acest moment o face ineficientă, astfel încât prin introducerea ei nu este rezolvată nicio problemă a sistemului de sănătate.
CMR consideră că, în modalitatea propusă, nu se evită în nici un fel serviciile medicale nejustificate şi nu este adus un aport financiar semnificativ în sistem. În opinia CMR, consecinţa imediată va fi creşterea costurilor în spitale şi în ambulatorii şi crearea unor conflicte între medici şi pacienţi. CMR precizează că Ungaria, Cehia, Germania şi Olanda au renunţat la coplată.
Colegiul Medicilor este de acord cu introducerea centrelor multifuncţionale, însă cere definirea precisă a noţiunii de centru multifuncţional, a condiţiilor care trebuie îndeplinite de acestea şi diferenţierea faţă de formele existente.