Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a trimis o Scrisoare deschisă către Premierul Victor Ponta cerând creşterea salariului rezidenţilor, “care nu se pot descurca cu un salariu de 200 de euro”, şi rezolvarea situaţiei dramatice din sistemul de sănătate.
“Ne bucurăm şi vă felicităm că aţi găsit la bugetul Sănătăţii un miliard de euro pentru a plăti arieratele către firmele de medicamente, însă nu înţelegem de ce nu pot fi găsite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidenţilor. Am solicitat prin Rezoluţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România creşterea în cursul acestui an a salariilor rezidenţilor, care, efectiv, nu pot supravieţui dintr-un salariu de mai puţin de 200 de euro. Ne-aţi şi ni s-a răspuns că nu se poate acum. Totuşi, am descoperit cu uimire că la alte categorii pot creşte veniturile. Înţelegem îngrijorarea dvs. că demisia a şase persoane dintr-o instituţie, pe care în ultimul timp vedem ca nu doar o respectaţi, dar o şi iubiţi, constituie un fenomen foarte grav. Atât de grav încât aţi propus ca un debutant din acea instituţie să fie renumerat mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale cu 40 de ani vechime, care a salvat probabil mii de vieţi, consumându-şi viaţa proprie”, a spus Vasile Astărăstoae.
Potrivit Colegiului Medicilor, din 2007 şi până în prezent peste 14.000 de medici au ales să plece peste graniţele ţării. Pentru pregătirea acestora statul român a investit peste 3,5 miliarde de euro.
Colegiul Medicilor cere Premierului să emită o Ordonanţă de urgenţă prin care medicii să nu mai facă parte din rândul bugetarilor şi a funcţionarilor, respectând caracterul liberal al acestei profesii. Colegiul Medicilor invocă faptul că în urmă cu şase luni a Premierul Victor Ponta a fost de acord cu Declaraţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, adoptată în martie 2012.
“Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România va avea loc în data de 28 martie 2013 şi vă aşteptăm în mijlocul celor 300 de reprezentanţi ai breslei medicale pentru a le explica de ce doleanţele lor legitime nu pot fi rezolvate”, se arată în scrisoarea deschisă.