Colegiul Psihologilor solicită Guvernului anularea prevederilor care ar urma să modifice Normele actuale de aplicare ale Codului fiscal, spunând că acestea “au creat deja panică în rândul profesioniştilor”. Colegiul Psihologilor susţine că prin acest proiect persoanele care exercita profesii liberale vor fi transformaţi, din perspectivă fiscală, în simpli salariaţi.
Ca urmare a reconsiderării activităţilor liberale ca activitate dependentă, acestora li se va aplica impozitul pe venit şi vor trebui să plătească contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, acestea fiind datorate solidar de plătitorul şi beneficiarul de venit, ca şi în cazul salariaţilor. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.
Noul sistem de impunere este “dezastruos” pentru profesionisti, apreciază Colegiul Psihologilor.
“Nu acceptăm să ni se încalce independenţa profesională şi economică, să ni se pună la îndoială capacitatea managerială în condţtiile în care profesioniştii au contribuit decisiv la liberalizarea economiei şi la crearea de noi locuri de muncă într-o perioadă în care Guvernul nu a găsit soluţii. Activităţile specifice profesiilor liberale sunt utile cetăţenilor tocmai datorită independenţei acestora si nu pot fi asilimate activităţilor dependente nici măcar în glumă. În acest sens, vom sesiza Guvernul României, Preşedinţia României şi organismele internaţionale pentru că acest demers reprezintă un atentat la principiul asigurării unei pieţe libere, principiul de bază al Uniunii Europene”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.
Proiectul de modificare, aflat în dezbatere publică, urmează să abroge punctul 1 al Normelor de aplicare a Codului fiscal care prevede că “o activitate poate fi reconsiderată (…) ca activitate dependentă în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară activitatea nu reflectă conţinutul economic al acestuia. Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente”.
În cazul în care se elimină excepţia prevăzută de punctul 1 din Normele de aplicare a Codului fiscal, Colegiul Psihologilor apreciază că astfel vor fi desfiinţate reglementările specifice profesiilor liberale, iar activităţile profesioniştilor vor putea fi reconsiderate pe baza unei interpretări subiective realizată de fisc.