Comisia Europeană a aprobat combinația rivaroxaban plus aspirină pentru CAD, PAD

0

Combinația rixaroxaban plus aspirină a primit aviz pozitiv de la CHMP (Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman) al EMA (European Medicine Agency) pentru pacienții cu boală arterială coronariană (Coronary Artery Disease – CAD) și cu boală arterială periferică (Peripheral Artery Disease – PAD).

Combinația de Xarelto (rivaroxaban) plus acid acetilsalicilic (ASA) este indicată pentru prevenția evenimentelor aterotrombotice pentru pacienți adulți cu CAD și cu PAD simptomatic, la mare risc pentru evenimente ischemice.

Avizul pozitiv dat de organismele de reglementare europene pentru medicamentul companiei Bayer se bazează pe datele celui mai mare studiu de fază III pentru rivaroxaban, COMPASS, care a înrolat 27.395 de pacienți. Acesta a arătat că rivaroxaban, în doză de 2,5 mg de două ori pe zi, plus acid acetilsalicicilic (ASA) o dată pe zi, în doză de 100 g, a redus riscul de stroke, deces de cauză cardivasculară și atac de cord cu 24%, comparativ cu ASA 100 mg o dată pe zi la pacienți cu CAD sau PAD.

Odată aprobat de Comisia Europeană, rivaroxaban va fi singurul non-vitamina K antagonist oral anticoagulant (NOAC) indicat în combinație cu acid acetilsalicilic (ASA) pentru prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienți adulți cu CAD sau PAD simptomatică.

Bolile cardiovasculare, care includ CAD și PAD, sunt responsabile pentru 17,7 milioane de decese annual, cifră echivalentă cu populația Olandei, și reprezintă o treime din totalul deceselor la nivel Mondial, s-a arătat în cadrul unui workshop media desfășurat pe marginea Congresului Societății Europene de Cardiologie desfășurat la Munchen la sfârșitul lunii august. Pacienții care suferă de aceste boli au o speranță de viață redusă cu peste 7 ani.

În Statele Unite, povara bolilor cardiovasculare se apreciază a fi mai mare decât cea a diabetului.

Aspirina are o lungă istorie în cadrul companiei Bayer: descoperită în forma sa modernă în 1897 de un chimist din companie, lansată în forma sa actuală de tabletă în 1900, declarată în 1950 drept cea mai vândută pilulă contra durerii, aspirina capătă în 1990 noi valențe, odată cu recomandarea Asociației Cardiologilor Americani pentru prevenția atacului de cord sau pentru a reduce riscul unor atacuri recurente.

În 2008 Bayer a lansat un anticoagulant, rivaroxaban, în Europa, pentru prevenția tromboemboliei venoase (TEV) la pacienții cărora li s-a pus o proteză de șold sau de genunchi.

În 2017, compania publică datele studiului COMPASS, care a arătat că o combinație de rivaroxaban cu aspirină reduce riscul de stroke, deces și atac de cord la pacienți cu CAD și PAD.

Studiu privind conștientizarea bolilor cardiovasculare

Studiul “My Vascular Health”, referitor la bolile cardiovasculare, care generează anual 17,7 milioane de decese, de două ori mai mult decât cancerul, a arătat că numai un om din cinci știe ce înseamnă boală arterială coronariană (19%) și mai puțin decât atât sunt familiarizați cu noțiunea de boală arterială periferică.

Campania, realizată în nouă state din întreaga lume, a avut scopul de a informa publicul asupra necesității protecției vaselor de sânge, pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare, și a evalua nivelul actual de conștientizare.

Studiul a arătat că, în general, populația este prea puțin informată asupra factorilor de risc ai sănătății vasculare, în special în relație cu boala arterială coronariană și boala arterială periferică. Sondajul este parte a unei campanii derulate de compania Bayer pentru creșterea conștientizării bolilor cardiovasculare, în condițiile în care acestea sunt principala cauză de mortalitate și dizabilitate în întreaga lume.

Bolile cardiovasculare generează 17,7 milioane de decese anual, mai mult decât dublu comparativ cu cancerul, care cauzează 8,8 milioane de decese.

Sondajul a arătat că oamenii cunosc prea puține despre impactul CAD și PAD. În ceea ce privește boala arterială coronariană, numai unul din trei (30%) dintre cei chestionați știau că, de multe ori, această afecțiune nu are simptome. Deși majoritatea (76%) asociază CAD cu inima, numai o treime (29%) sunt conștienți de cum afectează alte părți ale corpului, inclusiv creierul (29%). CAD este asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral, deoarece mici bucăți din placa de aterom se pot desprinde și bloca fluxul de sânge către creier.

Gradul de conștientizare referitor la PAD e de asemenea limitat, mai mult de jumătate dintre respondenți – 55% – neștiind că cea mai mare problemă este moartea țesuturilor cauzată de de fluxul redus de sânge. Acest lucru poate conduce la amputare, dar numai o persoană din cinci (21%) știa că PAD poate conduce la amputații.

Sondajul a arătat că tinerii aveau informații și mai sumare. Deși bolile cardiovasculare sunt considerate că sunt apanajul vârstnicilor, cardiopatia ischemică – un alt termen pentru boala coronariană – este a doua cauză de deces în rândul persoanelor de 30-49 de ani.

“Rezultatele demonstrează necesitatea creșterii gradului de conștientizare, la nivel global, asupra bolilor cardiovasculare. Ratele de mortalitate se așteaptă să crească odată cu creșterea populației, la 20 de milioane pe an în următorii doi sau trei ani, dar făcând mai multe pentru a informa oamenii asupra pericolelor, putem încerca să stopăm acest trend”, a spus Martin Cowie, Profesor de Cardiologie la Imperial College London și medic primar cardiolog la Royal Brompton and Harefield NHS Foundation Trust, Londra. “O mai bună educație și conștientizarea măsurilor de prevenție va ajuta oamenii și pacienții să recunoască simptomele, pentru un diagnostic precoce și pentru alegeri mai inspirate în stilul de viață pentru reducerea riscurilor”.

“Am lansat campania My Vascular Health pentru a ajuta la ințelegerea riscului bolilor cardiovasculare și cum putem acționa să ne protejăm sistemul vascular”, a spus Dr. Frank Misselwitz, vice-președinte și Șeful ariei terapeutice Tromboză & Hematologie, Bayer, Germania.

Sondajul a constat dintr-un chestionar completat pe parcursul a 8 – 10 minute, completat online de 9000 de respondenți din nouă state – Brazilia, Canada, Mexic, Polonia, Danemarca, Norvegia, Suedia și Marea Britanie. (Delia Budurcă)

 

17,7 milioane de decese generează anual bolile cardiovasculare, de două ori mai mult decât cancerul

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.