Companiile de comunicații și de tehnologia informației din Europa sunt din ce în ce mai atrase de domeniul sănătății, de la monitorizarea unor parametri ca nivelul de zahăr în sânge până la comunicarea cu medicul și stocarea dosarelor pacienților, conform Euractiv. Piața de eHealth, a ajuns deja în UE la 15 miliarde de euro. Bruxellesul încearcă să dinamizeze în continuare dezvoltarea acestui sector prin adoptarea legislației relevante.
Cererea pentru serviciile de eHealth este de așteptat să crească exponențial, în condițiile în care statisticile arată că până în anul 2050 aproape 30% dintre europeni vor avea peste 65 de ani.
Astfel, în Olanda, pentru a reduce costurile și timpul petrecut de pacienții diabetici la doctor, KPN oferă diabeticStation, un program de monitorizare care le dă sfaturi pacienților pentru conduita de urmat în funcție de evoluția acestor parametri. Statisticile arată că până la 70% dintre pacienții diabetici pot fi ajutați de acest serviciu. Dacă ar fi extins la nivel european, proiectul ar putea ajuta 55 de milioane de diabetici și 66 de milioane de persoane aflate în stadiu prediabetic.
În Franța, Orange le reamintește clienților săi când să-și ia pastilele. Reprezentanții companiei spun că aplicația poate ajuta ca 50% dintre pacienți să-și ia medicația la timp . Aplicația are tonuri diferite pentru diferitele tipuri de medicamente.
Telecom Italia a dezvoltat un serviciu numit MyDoctor@home service, Deutsche Telekom oferă servicii persoanelor cu dizabilități, iar Belgacom (Belgia) se află în fază de testare cu un proiect pentru persoanele cu afecțiuni cardiace. Proiectul, la care se lucrează de șapte ani, presupune monitorizarea tensiunii, pulsului și a greutății, cu scopul de a preveni și depista infarctul miocardic. Primele rezultate oficiale vor fi publicate în vara acestui an, dar rezultatele preliminare arată o reducere a numărului de decese în primele șase luni de aplicare a proiectului.
“Sistemele noastre de sănătate vor eșua cu siguranță dacă nu facem schimbări radicale”, a anunțat Neelie Kroes, vice-președinte al Comisiei Europene pentru agenda informatică, referindu-se la provocările aduse de îmbătrânirea populației și costurile din ce în ce mai mari ale sistemelor de sănătate. Obstacolele în implementarea agendei informatice sunt legate de lipsa standardelor tehnice, de protecția datelor pacienților, de trainingul profesioniștilor, de rețeaua de broadband. (Delia Budurcă)