Volumul „Compendiu de tuberculoză”, realizat sub coordonarea prof. dr. Constantin Marica, șeful secției Pneumologie I din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”, București și apărut la Editura Curtea Veche, își propune să informeze medicii care, prin prisma specialității, au tangențe cu această boală, asupra datelor de actualitate din domeniul tuberculozei, dar și asupra cunoștințelor de bază necesare tratamentului. Colectivul de autori este format din prof. dr. Cristian Didilescu, profesor asociat – disciplina de pneumoftiziologie a Universității de Medicină și Farmacie Craiova, dr. Gheorghe Murgoci, șeful secției de Pneumologie Pediatrică, Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, dr. Mihaela Tănăsescu, medic primar pneumolog, Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” și dr. Oana Arghir, Șeful Secției Clinice de Pneumologie adulți, Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța. >>>
„Autorii sunt maturi din punct de vedere științific și dețin o experiență clinică bogată”, a comentat prof. dr. Ioan Fulga, prorector UMF “Carol Davila”, în cadrul evenimentului de lansare a cărții, adăugând că pentru a sintetiza peste un milion de pagini de literatură științifică în 500 de pagini este nevoie cu siguranță de calități deosebite. „Cum spunea și Mircea Eliade, tânărul cercetează, maturul înțelege. Subliniez caracterul profund social al compendiului care are permanent în vedere eliminarea tuberculozei ca problemă majoră de sănătate publică, autorii fiind implicați într-un război real împotriva acestei afecțiuni”, a afirmat prof. dr. Fulga.
Prezent la eveniment, prof. dr. Florin Mihălțan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a apreciat că acest volum reprezintă cartea a trei generații. „Astfel, avem posibilitatea de a transmite ștafeta corect în tratamentul tuberculozei care rămâne o boală-univers”, a comentat acesta.
După o scădere a incidenței tuberculozei la nivelul anilor 1980, prevalența acestei boli a început să crească peste tot în lume. Din acest punct de vedere, România se află pe locul patru în Regiunea Europa a OMS, după Kazahstan, Kîrgîstan și Republica Moldova. La nivel mondial România ocupă locul 52 din 212 țări. În țara noastră, numărul de cazuri de tuberculoză a crescut de la peste 12.600 în 1985 la aproape 31.000 în 2002, pentru a scădea apoi semnificativ la aproape 19.400 în 2010.
Alături de informații legate de epidemiologia tuberculozei, de epidemiologia moleculară, calea de transmitere şi diagnosticul tuberculozei, Compendiul de tuberculoză conține și informații legate de tuberculoza la copii, tuberculoza secundară, tuberculoza multidrogrezistentă, precum și de asocierea dintre tuberculoză și virusul imunodeficienței umane. Alte capitole ale cărții detaliază vaccinarea BCG, biosiguranța și controlul spitalicesc, dar și organizarea controlului tuberculozei în România, coordonarea implementării strategiei naționale și programul național de control al tuberculozei.
Anual, în România apar aproximativ 778 de noi cazuri de tuberculoză, regimul național de evidență nefiind, însă, definitivat, potrivit prof. univ. dr. Constantin Marica. În țara noastră există peste 1.500 de cazuri de tuberculoză chimiorezistentă, în timp ce la nivel mondial 440.000 de bolnavi au această formă a bolii, dintre care aproximativ 10% nu au soluție medicală. Rata de mortalitate este de 7,1 la suta de mii, iar dintre decese 60% survin în cazul bolnavilor cronici fără soluție teraputică. <<<