Conf. dr. Horațiu Moldovan, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din spitalul Sanador, contorizează aproape 500 de operații pe cord deschis realizate aici și peste o mie de operații de chirurgie vasculară periferică, arterială și venoasă, cărora li se adaugă proceduri de endoprotezare aortică. Includerea spitalului în Programul Național de Chirurgie Cardiovasculară, în septembrie 2017, a crescut semnificativ accesibilitatea pacienților la aceste servicii.
Alături de cercetarea clinică, conexă programului chirurgical care include proceduri de o mare complexitate, conf. Horațiu Moldovan este implicat și în mai multe studii din domeniul științei și ingineriei biomaterialelor cardiovasculare, alături de un colectiv de la Universitatea Politehnică București.
Sunteţi şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Sanador Bucureşti. Câte intervenţii pe cord deschis şi câte intervenţii vasculare s-au realizat în cadrul secției pe care o conduceţi?
În cadrul serviciului nostru au fost realizate până acum aproape 500 de operații pe cord deschis și peste 1000 de operații de chirurgie vasculară periferică, arterială și venoasă. Trebuie precizată și experiența în domeniul procedurilor endovasculare, care însumează 24 de cazuri de endoproteze aortice toracice și abdominale (TEVAR și EVAR).
Clinica pe care o conduceţi este recunoscută atât pe plan național, cât şi internaţional. Cu ce patologie deosebită v-aţi confruntat?
Au fost abordate cazuri de cea mai mare complexitate din toate domeniile patologiei cardiovasculare a adultului: patologie coronariană – revascularizări miocardice prin by-pass aortocoronarian atât clasic, cât și cu grefoane exclusiv arteriale, chirurgia complicațiilor mecanice ale infarctului de miocard, ruptura septului interventricular, insuficiența mitrală ischemică, rezecția anevrismelor de ventricul stâng – patologie valvulară – plastii de valvă mitrală, înlocuiri de valvă mitrală și valvă aortică prin abord clasic cât și prin abord minimal invaziv, implantare de valvă aortică transcateter (TAVI) și înlocuiri valvulare multiple – chirurgia endocarditei infecțioase, clasic și minimal invaziv, extirparea de tumori cardiace clasic și minimal invaziv, chirugia cardiomiopatiei hipertrofice obstructive, clasic și minimal invaziv. Nu în ultimul rând, au fost abordate operații complexe la nivelul aortei toracice și rădăcinii aortice cât și cura chirurgicală a disecției acute de aortă.
Puteţi să ne spuneţi ce personalităţi au beneficiat de tratamentul şi îngrijirile Dvs. în cadrul clinicii pe care o conduceţi?
În decursul activității am avut prilejul să operăm mai mulți pacienți cunoscuți din domeniul artistic și academic, începând cu Acad. Dinu C. Giurescu, căruia i-am înlocuit aorta ascendentă și crosa aortică pentru disecție acută de aortă la aproape 90 de ani, actrița Cristina Stamate, care a beneficiat de triplu by-pass aortocoronarian și înlocuire valvulară mitrală și, mai recent, îndrăgitul compozitor și cântăreț Mihai Constantinescu, căruia i-am înlocuit o proteză mitrală montată cu 11 ani în urmă.
Care sunt domeniile de excelenţă pe care le abordați în cadrul clinicii?
Putem spune că atât chirugia majoră a aortei toracice, cât și procedurile de reparație mitrală realizate clasic și minimal invaziv reprezintă domenii de excelență pe care le dezvoltăm permanent.
Sunteţi membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, şi totodată un participant activ în cercetarea din domeniul chirurgiei cardiovasculare. Ce ne puteți spune despre acest segment, și despre brevetele de invenţie și studiile la care v-aţi adus contribuţia.
Din aprilie 2017 sunt Membru Titular al Academiei de Științe Medicale, domeniul cercetării științifice fiind o permanentă preocupare. În afara cercetării clinice legate de activitatea chirurgicală sunt implicat în mai multe studii din domeniul științei și ingineriei biomaterialelor cardiovasculare împreună cu un colectiv de la Universitatea Politehnică București, condus de Prof. Iulian Antoniac. Sunt și Profesor Asociat al acestei Universități și conduc cursul de Știința și Ingineria Biomaterialelor Cardiovasculare.
Spitalul Sanador este una dintre cele mai moderne unităţi medicale, ce ne puteți spune despre dotare şi în special despre cea a secţiei pe care o conduceţi?
Într-adevăr este o unitate foarte modernă, cu dotări și facilități la nivel european. Aici pot fi realizate în condițiile cele mai bune cele mai complexe intervenții chirurgicale și proceduri intervenționale cardiovasculare actuale. Dispunem de un bloc operator ultramodern, cu siguranță bacteriologică maximă dotat la cele mai înalte standarde în domeniul nostru și terapie intensivă cardiovasculară, de asemenea ultradotată.
La realizările Dvs. o mare contribuţie şi-a adus echipa pe care o coordonaţi. Ce ne puteți spune despre membrii acestei echipe?
Activitatea noastră este posibilă datorită unei echipe – “Echipa Inimii” – care, alături de mine, este compusă din: Dr. Stanislav Rurac, medic primar chirurg, Dr. Gabriel Vasile, medic specialist chirurg, Dr. Elena Nechifor, medic specialist chirurg, Dr. Ionuț Munteanu și Dr. Camen Popescu, medici primari, chirugie vasculară periferică.
Alături de chirurgi lucrează Dr. Antonia Ionescu, care coordonează circulația extracorporeală, Dr. Dana Popescu și Dr. Cristina Căldăraru – medici primari cardiologi – precum și colectivul de Anestezie și Terapie Intensivă: Dr. Mihaela Crăciun, Dr. Florentina Matache, Dr. Costin Scarlat si Dr. Anca Filip – toți medici primari de anestezie și terapie intensivă.
O mențiune specială se referă la toți colegii noștri de la cardiologie conduși de Dr. Dana Mincu precum și de la Laboratorul de Angiografie, Dr. Rodica Niculescu și Cristina Spânu.
Ce ne puteți spune despre accesibilitatea pacienţilor la serviciile clinicii pe care o conduceţi?
Începând din luna septembrie a acestui an avem acces la Programul Național de Chirurgie Cardiovasculară, ceea ce a crescut semnificativ accesibilitatea pacienților la serviciile clinicii noastre.
Ce proiecte de viitor aveţi?
În viitor, doresc să dezvoltăm acest serviciu, să creștem activitatea și să ne afirmăm ca un reper la nivel național în domeniul patologiei cardiovasculare.
Horațiu Moldovan
Medic primar chirurgie cardiovasculară, Șef de secție Spitalul Sanador
Doctor în științe medicale
Atestat chirurgie vasculară de urgență
Managementul serviciilor de sănătate
Membru titular al ASM
1989 – UMF București
Specializări: Toulouse (Franța), Londra, Bruxelles, Berlin, New York, Ljubliana
Institutul Clinic Fundeni, Institutul “C.C. Iliescu” – până în 2015
A făcut parte din grupul celor care au introdus chirurgia coronariană în Clinica de la Spitalul Fundeni din București și în țară, după stagii de specializare în clinici cu experiență din străinătate.
Preocupare deosebită pentru chirurgia disecției acute de aortă și chirurgia anevrismelor aortei toracice, a realizat practic primele operații în România.
Un alt domeniu complex abordat a fost asistența circulatorie mecanică. A participat la primele implantări de balon de contrapulsație intraaortică, precum și la primele implantări de cord artificial. (prioritate națională)
Experiența chirurgicală depășește 4000 de intervenții chirurgicale pe cord deschis și 1500 de intervenții vasculare efectuate ca prim operator.
Domenii de excelență: chirurgie coronariană (în special cu grefoane arteriale), chirurgie valvulară reconstructivă și substitutivă, chirugia aortei toracice (chirurgie vasculară majoră), chirurgia complicațiilor mecanice ale infarctului acut de miocard.