Conferința „Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România” Lipsesc investiţiile private în cercetare

0


Întâlnirile dintre comunitatea științifică românească din țară și cea de peste hotare începute în anul 2008 au continuat și anul acesta prin conferința „Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România”, desfășurată în perioada 21-24 septembrie, la București. La eveniment au participat peste 700 de cercetători, dintre care peste 200 din diasporă. >>>

În cadrul conferinței, reputatul prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fun-deni a moderat sesiunea specială dedicată „Criteriilor de evaluare a cercetării în România pe domenii specifice” – Proiect FSE „Doctoratul în Școli de Excelență”.  Cu această ocazie, renumita personalitate me-dicală a vorbit despre situația actuală a cercetării ro-mân-ești, care a făcut progrese importante în ultimii ani, dar este încă deficitară în ceea ce privește finanțarea.

„Situația din domeniul cercetării a înregistrat un progres pe par-cursul ultimilor ani, în special în perioada 2004-2008, când s-a investit mult în cercetare”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu pentru revista Medica Academica. Întrebat de nivelul finanţării private în cercetare, aflată la un nivel redus faţă de alte state europene, acolo unde mediul privat este principalul susţinător al cercetării, renumitul profesor a explicat că la nivelul Clinicii de Chirurgie Ge-nerală şi Transplant Hepatic Fun-deni, „finanţarea privată este zero”. „În România, nici fondurile europene nu le absorbim, în condiţiile în care avem proiecte”, a spus prof. Popescu, adăugând că în România, la nivelul mediului privat „nu există cultura investiției în cercetare”.

Sesiunea a cuprins prezentarea Simonei Dima, din cadrul Centrului de Gastroenterologie și Hematologie al Institutului Clinic Fundeni, despre „Integrarea cercetării ro-mânești asupra terapiei cu celule stem în aria europeană de cercetare și dezvoltare”. Discuțiile care au urmat au vizat subiecte tehnice, dar și chestiuni precum slaba finanțare a cercetării fundamentale, întrebarea care s-a ridicat fiind: „Ne permitem să cheltuim banii pe experimente empirice sau este mai bine să direcționăm direct finanțarea către studiile fundamentale?”

Evenimentul „Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România” s-a desfășurat pe durata a trei zile, fiind organizat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Academia Română, Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării şi Camera de Comerţ și Industrie a României.

Primele două zile, 22 și 23 septembrie, au fost dedicate Workshop-urilor Exploratorii. Acestea au fost organizate pe 23 de domenii de competență și în zone de deschidere în care există potențial și expertiză românească, precum chimia, fizica, matematica, ingineria, științele socio-umane și economice, biologia, știința mediului, medicina, biotehnologii, arta și arhitectura.

Workshopurile exploratorii s-au desfășurat în 23 de locații din București și împrejurimi, printre care Banca Națională a României, Universitatea din București, Facultatea de Sociologie, Centrul Interna-țional de Biodinamică, Facultatea de Arhitectură, Colegiul Noua Europă, Biblioteca Academiei Române, Universitatea Politehnică București, Facultatea de Medicină.

În ultima zi a conferinței, partici-panții s-au reunit pentru discuții în plen care au avut loc la Palatul Parlamentului. Potrivit organizatorilor, scopul acestui eveniment este de a susține colaborările inter- și trans-disciplinare de anvergură, de a contribui la creșterea vi-zibilității și a impactului inter-na-țional al realizărilor științifice ro-mânești, dar și de a atrage o nouă generație către munca de cercetare și de a crește recunoașterea publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.