Prin prevalenţa şi incidenţa crescută, prin consecinţele sociale, prin costurile pe care le presupune îngrijirea pacienţilor, bolile pulmonare reprezintă în opinia specialiştilor o importantă problemă de sănătate publică în România. Conform statisticilor furnizate de OMS, România se situează în fruntea ţărilor europene în ceea ce priveşte prevalenţa bolilor pulmonare.
În acest context, în perioada 7-8 octombrie, la Bucureşti, va avea loc prima ediţie a Conferinţei Naţionale „Managementul Bolilor Pulmonare”, un eveniment care îşi propune să evidenţieze problematica bolilor pulmonare în sistemul de sănătate public din România în raport cu pacienţii. Evenimentul este organizat ştiinţific sub egida Societăţii Române de Pneumologie şi se adresează medicilor din domeniul pneumologiei, medicilor de familie, medicilor internişti, rezidenţilor, autorităţilor şi asociaţiilor de pacienţi cu sfera de activitate în domeniul pneumologiei sau conex.
„Este pentru prima oară când în peisajul medical românesc din aria pneumologiei se organizează o conferinţă care abordează teme legate de managementul acestor afecţiuni. Conceptul manifestării include atât partea ştiinţifică (prima zi a conferinţei) precum şi abordarea problematicii pacientului cu boli pulmonare (a doua zi a conferinţei).Vor fi invitaţi să participe reputaţi medici pneumologi, societăţi medicale cu aria de activitate conexă pneumologiei, repezentanţi ai autorităţilor, dar şi reprezentanţi ai pacienţilor cu afecţiuni pneumologice. Dorim ca acest eveniment să fie unul de referinţă, care să aibă misiunea de a evidenţia importanţa diagnosticării precoce a bolilor pulmonare, care să facă cunoscute cele mai noi metode de tratament din domeniu, dar şi să identifice soluţii pertinente la problemele sociale cu care se confruntă pacienţii cu boli pulmonare. De asemenea, dorim să subliniem rolul esenţial al medicului de familie, ca specialist de primă linie, în prevenirea bolilor pulmonare ” a declarat prof.univ.dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Prima zi a conferinţei are caracter ştiinţific şi se adresează mai ales medicilor de familie, specialişti de primă linie care pot identifica semnele bolilor pulmonare şi pot direcţiona pacientul către medicul pneumolog pentru un tratament adecvat. De asemenea, programul ştiinţific al primei zile urmăreşte să aducă în evidenţă cele mai noi metode de diagnostic şi tratament ale afecţiunilor pneumologice.
Dintre cele mai importante teme abordate în prima zi amintim: Date actuale legate de evoluţia BPOC, Diagnosticarea astmului şi managementul modern al astmului, Diagnosticul şi managementul cancerului pulmonar, Metode diagnostice de referinţă în hipertensiunea arterială pulmonară, Tratamentul modern al tuberculozei, Metode de diagnostic a apneei în somn, Diagnosticul şi tratamentul în pneumonia pneumococică, Indicaţiile vaccinului pneumococic, Poziţionarea actuală în consilierea fumatului, Diagnosticul şi tratamentul în bronşiectazii.
A doua zi a manifestării este dedicată dezbaterii problematicii cu care se confruntă pacienţii cu boli pulmonare la care vor fi invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor, asociaţii de pacienţi din domeniul pneumologiei şi reputaţi medici pneumologi.
În cadrul Conferinţei Naţionale Managementul Bolilor Pulmonare vor participa în calitate de speakeri unii dintre cei mai reputaţi pneumologi, dintre care amintim: prof. univ. dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. univ. dr. Miron Bogdan, Preşedintele Comisiei de Pneumologie din Ministerul Sănătăţii, prof.univ.dr. Marica Constantin, Expert TB MDR al Organizației Mondiale a Sănătății, dr Ibraim Elmira, medic primar pneumolog, Institutul Naţional Marius Nasta, dr.Nemeş Roxana, Medic primar pneumoftiziolog, Institutul National de Pneumoftiziologie “M. Nasta”, dr.Oana Arghir, Șeful Secției Clinice de Pneumologie adulți, Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța.
Pentru înscrieri şi detalii suplimentare, vizitaţi site-ul Conferinţei Naţionale „Managementul Bolilor Pulmonare”: www.bolipulmonare.ro