Conferința medicală “S.P.E.R.” va prezenta cele mai noi tendințe în transplantologie

0

Cele mai noi tendințe de evoluție ale cercetării și practicii medicale din domeniul transplantologiei vor fi prezentate în cadrul unei conferințe medicale organizate de Fundația «Dan Setlacec» și prezidată de reputatul chirurg prof. dr. Irinel Popescu joi, 29 martie, la Hotel Intercontinental din București. Conferința face parte dintr-o serie de evenimente dedicate promovării Proiectului ”Specializare pentru performanță, eficacitate și răspuns în domeniul transplantului de organe – S.P.E.R.”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Tematica manifestării realizează legătura necesară între genomică, oncologie, terapii celulare, tratamente chirurgicale și non-chirurgicale. Evenimentul este dedicat medicilor rezidenți, medicilor specialiști în chirurgie generală, anesteziologie, nefrologie, gastroenterologie, medicină de laborator, anatomie patologică, imunologie de transplant, precum și medicilor coordonatori de transplant. Reputați specialiști români și străini vor lua în discuție diverse resurse educaționale, cazuistica medicală și soluții de succes din cercetarea științifică și din practica românească și mondială, care vor fi folosite și în componenta de e-learning a Proiectului S.P.E.R. De asemenea, vor fi prezentate oportunitățile de formare a personalului medical prin intermediul acestui proiect.

Proiectul S.P.E.R. se derulează între 1 septembrie 2010 și 31 august 2012, fiind implementat de Fundația „Dan Setlacec” din București, împreună cu partenerii săi: Fundația pentru Transplant din București, UMF „Victor Babes” din Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța, Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj și UMF din Craiova. Proiectul S.P.E.R. vizează realizarea unui sistem de formare profesională specializată pentru creșterea nivelului de competență și îmbunătățirea adaptabilității personalului medical din domeniul transplantologiei, ajutând la modernizarea procesului actual de instruire printr-o abordare interdisciplinară și tehnici de instruire combinate: e-learning și formare față în față. Peste 250 de persoane – medici și personal medical – din unități sanitare autorizate pentru transplant, localizate în regiunile București-Ilfov, Vest, Sud-Est, Nord-Vest, Sud-Vest au parcurs deja o parte din cursurile incluse în proiect.

Printre personalitățile medicale din România care vor susține prelegeri se numără experți din instituțiile partenere în proiect, cărora li se adaugă specialiști români care își desfășoară activitatea în prestigioase instituții medicale din lume, precum „Ludwig Institute for Cancer Research”, „Johns Hopkins University” – Baltimore, „Massachusetts General Hospital” și „Harvard Medical School” – Boston. Invitat special este prof. Thomas Michiels de la „de Duve Institute” / „Université Catholique de Louvain” (Belgia).

Conferința organizată de Fundația ”Dan Setlacec” pentru promovarea Proiectului S.P.E.R. se desfășoară în asociere cu Al VII-lea Simpozion ”Academician Nicolae Cajal”, care are loc în aceeași locație începând cu 28 martie, prilejuind oportunități extinse de informare științifică pentru participanti.

În cadrul Proiectului S.P.E.R., anul trecut a fost publicat volumul „Transplantul hepatic”, o premieră pentru literatura de specialitate din România, sub redacția prof. dr. Irinel Popescu. Lucrarea, apărută în Editura Academiei Române, este o monografie științifică originală realizată prin contribuțiile științifice ale celor 29 de autori, majoritatea formatori în Proiectul S.P.E.R. Volumul este pus gratuit la dispoziția specialiștilor din grupul-țintă al proiectului, alături de suporturile de curs pe care le primesc la fiecare modul de curs sau pe care le pot accesa prin platforma de e-learning “MentorIT”.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.