A VI-a ediţie a Conferinţei Naţionale APAH-RO a adus în atenţie poveştile pacienţilor, asociaţia pacienţilor cu hepatită urmărind ca pacienţilor români să le fie respectat dreptul de a fi trataţi la fel ca şi pacienţii din restul statelor din Uniunea Europeană. “În state din restul Europei s-a trecut la terapia interferon free – Franţa, Germania, Austria ”, a exemplificat Marinela Debu, preşedinte APAH-Ro, în timp ce la noi se bate pasul pe loc.
Ea a anunţat şi rezultatele unui sondaj ad-hoc făcut la Braşov de membrii asociaţiei şi de voluntari, rezultatele arătând că mai mult de 64% dintre cei intervievaţi au declarat că s-au gândit să se testeze, 57,6% au declarat că dacă un apropiat ar avea hepatită ar fi afectaţi, dar că nu s-ar schimba nimic în atitudinea lor. Totuşi, pe stradă mulţi trecători refuzau pliantele întinse de membrii asociaţiei de teamă să nu se infecteze cu virusul hepatitic.
Preşedintele Alianţei Mondiale pe Hepatită, Charles Gore, prezent la eveniment, a spus că este nevoie ca statele să introducă planuri complete la nivel naţional pentru managementul hepatitelor, inclusiv cu sisteme de monitorizare, şi că aceste planuri trebuie implementate, nu doar să rămână pe hârtie.
“Dacă ne uităm în tabelul cu iniţieri de tratament în hepatită vedem că cifrele sunt în creştere, şi la hepatita B, şi la hepatita C. La C s-a făcut tot ce s-a putut cu terapia actuală, dar trebuie să ajungem în lumea civilizată. Nu trebuie să uităm că în cazul infecţiei cu virus C vorbim de o boală vindecabilă”, a spus Marinela Debu, preşedinte APAH-RO, în cadrul conferinţei de presă asociate Conferinţei Naţionale a organizaţiei. Evenimentul, aflat la a VI-a ediţie, s-a desfăşurat în perioada 10 – 11 octombrie la Braşov.
Deşi vaccinarea a redus mult cazurile de hepatită B din România, persistă încă probleme legate de disponibilitatea vaccinului. “Problema mare la hepatita B este că pacientele trebuie să-şi plătească o imunoglobulină, care e mai scumpă decât un salariu”, a punctat Marinela Debu.
La eveniment au participat şi reprezentanţi ai pacienţilor din Serbia, Grecia şi Marea Britanie, pentru a împărtăşi bune practici în ceea ce priveşte colaborarea medic – pacient pentru accesul la investigaţii şi tratament.