Congresul Naţional al Societăţii Române de Pneumologie: „Plămânul și legăturile sale primejdioase”

0

Congresul Naţional al Societății Române de Pneumologie se desfășoară în perioada 8-11 octombrie, la Sibiu, abordând sub titlul „Plămânul și legăturile sale primejdioase” diversele implicații ale bolilor respiratorii.

S-au discutat subiecte precum situaţia tuberculozei în România, noutăți în somnologie, conceptul de „smoke free houses”, noile paradigme în managementul cancerului bronhopulmonar, actualități în patologia pleurală, managementul persoanelor cu deficit de Alfa 1 Antitripsină. Medicii prezenți la simpozionul „Tuberculoza în România” au aflat situaţia actuală a endemiei, posibilitățile de diagnostic și terapie modernă, dar și o comparație dintre situația națională și cea de la nivel mondial și european.

În simpozionul dedicat noutăților în somnologie, s-au prezentat noutățile privind legătura somnologiei cu alte patologii, diagnosticul și managementul sindromului de apnee în somn, precum și informații privind somnul – ca element important pentru refacerea fizică și psihică a organismului.

 

„Case fără fum”

Prof. dr. Florin Mihălțan, dr. Ioana Munteanu și dr. Antigona Trofor au prezentat auditoriului conceptul de „smoke free houses”, care își propune să fie un alt mod de abordare a problematicii fumatului din perspectiva categoriilor vulnerabile, al riscurilor și drepturilor nefumătorilor. „Acesta este un concept care deschide drumul nu numai către un control mai eficient al tabagismului, dar şi către eliminarea lui completă” , a menționat prof. dr. Florin Mihălțan. Medicii au subliniat importanța legislaţiei privind controlul tabagismului, dar și faptul că țigara electronică poate fi atât o metodă de sevraj pentru părinţi, cât și o inițiere a fumatului pentru adolescenți.

Incidență mare a cancerului bronhopulmonar

„România se află în topul țărilor europene unde incidența cancerului bronhopulmonar este foarte mare. Se preconizează că rata de mortalitate prin cancer bronhopulmonar la populația României se află undeva la 35-40 la 100.000 de locuitori, cu o preponderență mai mare la bărbați. Din păcate, pacienții ajung în cabinetele medicilor pneumologi în stadii avansate, în care posibilitățile de tratament se reduc considerabil şi speranța de viaţă este modestă (doar 15-20% beneficiază de tratament chirurgical corect). De asemenea, există prea puține centre cu tehnologie avansată de stadializare la diagnostic pentru pacienții cu cancer bronhopulmonar, care reprezintă esenţa tratamentului şi prognosticului afecţiunii”, a declarat dr. Dorin Vancea, președintele Secţiunii de Cancer Bronhopulmonar din cadrul Societății Române de Pneumologie.

Cel de-al XXIII-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Pneumologie reunește 123 de lectori naționali și internaționali, 25 de simpozioane majore şi 70 de comunicări orale.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.