Consiliul Concurenţei propune modificarea legislaţiei medicamentelor compensate

0

Consiliul Concurenţei a finalizat şi prezentat public un raport asupra pieţei distribuţiei angro de medicamente, anunţând că a propus Ministerului Sănătăţii modificarea legislaţiei privind medicamentele compensate, în sensul că acestea ar trebui să intre la compensare imediat după emiterea unei autorizaţii în acest sens de către minister. “Consiliul Concurenței consideră necesară modificarea legislaţiei existente, în sensul introducerii unor criterii clare, transparente şi obiective în baza cărora medicamentele sunt introduse într-una din cele trei subliste (corespunzătoare gradului de compensare a medicamentelor: 100%, 90%, 50%). De asemenea, considerăm necesară compensarea automată a unui medicament, după emiterea de către Ministerul Sănătăţii a unei decizii favorabile de includere în listă”, a declarat marţi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu (foto). Lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată în ultimii trei ani.

Chiriţoiu a subliniat şi gradul înalt de concentrare care există pe anumite nişe de piaţă, respectiv pe anumite arii terapeutice, semnalând gradul redus de penetrare al medicamentelor generice. “Cea mai mare îngrijorare a noastră este penetrarea scăzută a medicamentelor generice”, afirmă șeful Concurenței. Potrivit raportului, chiar dacă există medicamente generice cu aceeaşi substanţă activă, “vânzările medicamentului inovativ continuă să predomine în România, realizând în general peste 50% din vânzări şi ajungând chiar la 80-90%”.

Analiza Concurenţei pe piaţa de distribuţie de medicamente a fost declanşată în 2009, pornind de la cele mai bine vândute 50 de medicamente din România. Consiliul Concurenţei are în derulare trei investigaţii în domeniul farmaceutic, una privind o posibilă înţelegere între Antibiotice şi distribuitorii săi, o anchetă privind concentrarea economică în urma preluării unor active ale Ozone Laboratories de către Advent înainte de obţinerea autorizării Concurenţei, precum şi o investigaţie privind o posibilă înţelegere între cele două asociaţii profesionale ale distribuitorilor de medicamente, ADIM şi ADMR, de a sista livrările de medicamente către farmacii şi spitale. (D.B.)

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.