Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au cerut în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu prilejul Zilei Europene a Drepturilor Pacienţilor, 18 aprilie, ca toate drepturile pacienţilor europeni să fie exprimate şi în legislaţia românească, respectiv în cadrul noii legi a sănătăţii.
“Peste 80% din demersurile noastre au vizat apărarea drepturilor pacienţilor, iar accesul la tratament deţine ponderea. Ne dorim ca drepturile pacienţilor să fie stipulate într-un capitol distinct în noua lege a sănătăţii, iar prin legislaţia specială aceste drepturi să fie în mod explicit exprimate”, a declarat Gheorghe Tache, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
Conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor există 14 drepturi fundamentale ale pacienţilor, din care în România nouă nu sunt reglementate de legislaţia românească. “În prezent există legislaţie pentru drepturile pacienţilor, însă lipsesc din legislaţia românească dreptul pacienţilor la măsuri preventive, accesibilitatea la tratament, alegerea liberă a alternativelor terapeutice şi a profesioniştilor, dreptul la respectul pentru timpul pacientului, dreptul la siguranţă, dreptul vizând accesul la inovaţie, dreptul la evitarea suferinţei şi a durerii nejustificate, dreptul la tratament personalizat şi dreptul de a fi compensat.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a precizat că este de acord ca drepturile pacienţilor să fie cuprinse într-un titlu separat în noua lege a sănătăţii, însă a legat respectarea acestor drepturi de elaborarea unor standarde de calitate: “Aveţi dreptate că din actuala legislaţie lipsesc anumite drepturi, însă respectarea acestor drepturi înseamnă respectarea standardelor de calitate medicală, înseamnă elaborarea acelor standarde care să ducă la respectarea drepturilor pacienţilor”.
Dr. Marius Filip, medic şef în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a punctat faptul că aceste drepturi pot fi listate în orice lege, dar respectarea lor înseamnă să fie prezente atât în subconştientul medicilor, cât şi al pacienţilor.
Dr. Vasile Astarastoaie, preşedintele Colegiului Medicilor, a subliniat necesitatea deblocării posturilor în sănătate şi a finanţării acestui domeniu cu cel puţin 6% din PIB, în caz contrar orice discuţii despre acest subiect fiind etichetate ca “o mare ipocrizie”.