Copilăria şi relaţia 
părinte-copil, discutate în primele Ateliere de Parenting

0


Copilăria şi relaţia părinte – copil au fost subiectele centrale ale primului eveniment dedicat parentingului din România – Atelierele de Parenting. Evenimentul, care s-a desfăşurat pe 16 şi 17 octombrie la Bucureşti, a fost organizat sub forma unei platforme de dezbatere între părinţi şi specialişti în psihologie, nutriţie şi droguri. >>>

Atelierele de Parenting şi-au propus să ofere, prin intermediul specialiştilor prezenţi în cadrul seminariilor, o mai bună înţelegere asupra copilăriei şi a modului în care relaţia părinte – copil influenţează dezvoltarea acestuia din urmă. Andreea Berecleanu şi Andrei Zaharescu, doi părinţi practicanţi şi susţinători ai conceptului de “parenting”, au moderat discuţiile. Seminariile şi workshop-urile evenimentului au fost organizate sub umbrela de comunicare – “Meseria de părinte e cea mai grea şi e pe viaţă. Învaţă să înţelegi copilul şi copilăria”.

La eveniment s-au înscris peste 450 de participanţi, părinţi singuri, cupluri, bunici, dar şi specialişti – medici de familie, profesori, educatori – atât din Bucureşti cât şi din alte oraşe ale ţării. Pentru că evenimentul îşi propunea să pună la dispoziţie cât mai multe informaţii pentru o relaţie armonioasă părinte – copil, o serie de seminarii s-au adresat direct copiilor. Au avut loc două seminarii de nutriţie pe grupe de vârstă (în care copiii au putut pune orice întrebări legate de acest subiect) şi un seminar despre droguri pentru tinerii între 12 şi 16 ani.

Evenimentul a debutat cu două seminarii care împărtăşeau părinţilor problemele şi bucuriile întâmpinate de copii de la naştere până la adolescenţă, schimbările care se produc, cum învaţă, care le sunt preocupările, de ce fac ceea ce fac şi spun ceea ce spun. Seminariile au fost susţinute de doi specialişti de renume în psihologie, Carmen Anghelescu şi Gyorgy Gaspar.

Seminariile de nutriţie pentru copii şi adolescenţi “Să înţelegem nutriţia sănătoasă – Copiii întreabă, nutriţionistul răspunde”, s-au desfăşurat sub îndrumarea dr. Rodica Nanu, pediatru cu o experienţă de peste 40 de ani în asistenţa şi protecţia copilului.

În cea de-a doua zi a evenimentului seminariile organizate au vizat ajutorul acordat copiilor la învăţătură, diferenţele dintre sexe şi tentaţiile vremurilor actuale la care sunt expuşi copiii. Părinţii au aflat informaţii utile despre diferitele stiluri de învăţare şi despre motivaţiile diferite ale copiilor, cât şi despre principalul duşman al curiozităţii copilului – plictiseala – de la Florin Colceag, preşedintele Asociaţiei pentru Învăţământ pentru Copii Supradotaţi. În seminarul “Băieţii nu plâng, fetele poartă roz!”, psiholog Domnica Petrovai a susţinut un material despre dezvoltarea echilibrată între băieţi şi fete.

Seminariile “Când copiii nu pot spune NU drogurilor” şi “Hai să vorbim pe bune despre droguri”, susţinute de Eugen Hrişcu – psihiatru, psihoterapeut şi specialist în domeniul prevenirii şi tratamentului dependenţelor de alcool şi droguri – s-au axat pe necesitatea construirii asertivităţii copiilor şi a înzestrării lor cu instrumentele necesare refuzului consumului de droguri.

Proiectul “Atelierele de parenting” (www.ateliereledeparenting.ro) este organizat şi implementat de Eventness şi Parentime. Parentime este singurul centru din România dedicat exclusiv cursurilor pentru părinţi, având filiale în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi. Următoarea ediţie a evenimentului este programată pentru primăvara anului viitor. <<<

Miruna Pătraşcu, director general Parentime

About Author

Medica Academica

Comments are closed.