Crește rata cancerului diagnosticat în timpul sarcinii

0

Rata cancerului diagnosticat la femei în timpul sarcinii sau la 12 luni după naștere se află în creștere, iar această tendință poate fi doar parțial explicată de numărul mai mare de femei care devin mame la o vârstă înaintată, arată un studiu publicat în BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.


Studiul, desfășurat în Australia, a avut în vedere peste 781.000 de femei care au născut între 1994 și 2008 și a comparat evoluția mamelor diagnosticate cu cancer în timpul sarcinii sau la scurt timp după naștere (în număr de aproape 1.800) cu evoluția celor sănătoase. Rata de incidență a fost stabilită la 137,3 la suta de mii de sarcini, iar cercetarea a descoperit că în intervalul de 14 ani, aceasta a crescut de la 112,3 la 191, 5 la suta de mii de sarcini.

În timpul perioadei luate în considerare, a crescut și vârsta mamelor. Procentul femeilor de peste 35 de ani care au născut a crescut de la 13,2% la 23,6%. Totuși, cercetătorii au ajuns la concluzia că doar 14% din creșterea ratei de apariție a cancerului poate fi explicată prin vârsta înaintată la care femeile decid să aibă un copil. Studiul a luat în considerare și factorii de risc pentru cancerul diagnosticat în perioada sarcinii, cum ar fi vârsta mamei, statutul socioeconomic, nașterile precedente sau antecedentele în ceea ce privește diagnosticul de cancer.

Autorii au afirmat că tehnicile mai bune de diagnostic și o mai bună accesare a serviciilor medicale în timpul sarcinii ar putea contribui la rate mai ridicate de incidență a cancerului asociat sarcinii. De asemenea, au subliniat că factorii genetici și cei de mediu pot favoriza apariția afecțiunii – cancerul poate preceda sarcina, iar hormonii și factorii de creștere necesari dezvoltării fetusului ar putea accelera evoluția tumorii.

“Studiul are în vedere date actuale. Tendința ca femeile să amâne conceperea unui copil a dat naștere la întrebări privind creșterea incidenței cancerului în timpul sarcinii. Deși vârsta mamei reprezintă un factor puternic de risc pentru cancer, creșterea acesteia a explicat doar parțial incidența mai mare a cancerului. Sarcina crește probabilitatea interacțiunii femeilor cu sistemul sanitar și posibilitatea de a fi diagnoticate. În plus, sarcina poate chiar influența creșterea tumorii”, a spus prof. Christine Roberts, co-autor al studiului, din partea Clinical and Population Perinatal Health Research, Kolling Institute of Medical Research, University of Sydney, New South Wales.

Cele mai frecvente cancere apărute în timpul sarcinii au fost melanomul pielii (la care Australia are cea mai mare incidență din lume), cancerul la sân, la glanda tiroidă sau la alte glande endocrine, cancerul ginecologic și cancerele himfohematopoietice.

Studiul a luat în considerare și modul în care cancerul afectează sarcina și a concluzionat că diagnosticul de cancer este asociat unui risc semnificativ mai mare de operație cezariană, naștere planificată înainte de termen și copii prea dezvoltați pentru stadiul sarcinii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.