Cristian Bușoi: România ar trebui să îmbunătățească sprijinul pentru cofinanțarea proiectelor în sănătate

0

Interviu realizat de Maria Vasilescu, director general

De profesie medic, europarlamentarul liberal Cristian Bușoi consideră că principalele măsuri care pot îmbunătăţi sistemul de sănătate din România sunt asigurările private, o lege a malpraxisului, parteneriatele public private pentru modernizarea infrastructurii spitaliceşti şi absorbţia fondurilor europene. >>>

24

– Credeți că o mai mare implicare a autorităților române din sistemul de sănătate pe axa București – Bruxelles ar fi necesară pentru a genera efecte pozitive în sistemul local ?

– O mare parte a deciziilor sunt luate la Bruxelles și aceste decizii au frecvent un mare impact asupra legislației naționale, deși Uniunea Europeană nu are nici o competență în armonizarea sistemelor naționale de sănătate. Cred cu tărie că putem aduce valoare adăugată printr-un schimb de informații mai extins.

– Care sunt elementele cheie ale reformei în sistemul românesc de sănătate ?

– Pentru a performa și a putea furniza servicii de calitate, sistemul național de sănătate are nevoie de mai mulți bani. De aceea, cred că ar trebui alocat sănătății un procentaj mai mare din PIB. Pe de altă parte, avem nevoie de o mai mare încredere între furnizorii de medicamente și autorități. Nu în cele din urmă, cred că sistemul românesc de sănătate are nevoie de descentralizare, astfel încât să fie găsite la nivel local soluții care să răspundă mai bine nevoilor unităților din sănătate.

– Cum ar putea România să beneficieze de fonduri structurale în domeniul sănătății ?

– Nu există un program distinct în sănătate, dar diferite proiecte în sănătate pot veni prin instrumente orizontale de finanțare, în cadrul altor programe europene. Pentru a îmbunătăți absorbția fondurilor europene, ar trebui ca beneficiarii să fie mult mai bine informați, astfel încât ei să cunoască variantele pe care le au la dispoziție pentru a-și finanța inițiativele. Pe de altă parte, probabil că trebuie să reformăm sistemul la nivel european, astfel încât să reducem puțin unda roșie care este un important obstacol pentru a beneficia de aceste fonduri. Este de asemenea dificilă obținerea cofinanțării, în condițiile în care UE nu dorește să finanțeze proiectele în proporție de 100%. De aceea, România ar trebui să îmbunătățească sprijinul financiar pentru proiectele în sănătate.

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica

About Author

Comments are closed.