Ies 2,5 milioane de rezultate pe Google la o căutare după cuvântul “medicină”, 1,2 milioane după “medic” şi 0,3 milioane după “medic stomatolog”. În 2010 lucrurile se schimbă şi ignoranţa nu mai poate fi un răspuns viabil la mediul online, Internet, lumea virtuală, digitalizare sau orice alt termen care defineşte o schimbare esenţială în materie de comportament uman. >>>
M
edicii şi lumea medicală s-au ferit de folosirea mediului tehnologic avansat din mai multe considerente. În primul rând din cauza conservatorismului, trăsătură dominantă a perioadei în care mugurii noului val se vedeau, respectiv 1995-2000. A urmat apoi reacţia de incompatibilitate cu mediul, venită din lipsa abilităţilor, a neînţelegerii fenomenului sau, mai mult, a beneficiilor acestuia, între 2000 şi 2005.
Pacienţii nu foloseau nici ei tehnologiile avansate. România, în sine, s-a aflat multă vreme într-un con de umbră în privinţa utilizării Internetului, doar privilegiaţii aflându-se în postura de utiliza în folos propriu aceste instrumente.
Suntem în 2010 şi lumea medicală se află într-o profundă transformare. Vorbim la nivel european de eSănătate, de eConsultaţii şi de ePrescripţie, de baze de date de pacienţi, de fişe de sănătate electronice, de comunicarea cu pacienţii prin email şi sms, sau de automatizări ale bazelor de date pentru a reaminti pacientului de vizita la medic. Vorbim de prezenţa web a cabinetelor medicale, despre programe de marketing, beneficii la distanţă şi publicitate medicală online. Sau de sisteme de management al pacienţilor, ţinute de un call-center dintr-o ţară, pentru pacienţii din altă ţară, cu beneficiu într-o a treia ţară.
Nu mai putem nega: revoluţia online a început şi, mai mult, trebuie să beneficiem de ea şi în cazul în care profesia noastră este legată de medicină.
Pentru că întotdeauna progresul tehnologic a însemnat evoluţie, şi medicina este una din ştiinţele care a câştigat cel mai mult de pe urma acesteia. Ar fi cazul să nu lăsăm Internetul să facă excepţie!
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica
Claudiu Gămulescu, Preşedinte, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet